REFEM és guardonada pel seu compromís amb l'erradicació de la violència de gènere

REDACCIÓ
Publicat: 
15-11-2020
Actualitzat: 15-11-2020 6:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • REFEM és guardonada pel seu compromís amb l'erradicació de la violència de gènere

La Delegació del Govern a Catalunya ha atorgat el premi Menines 2020 a les activistes feministes i 'influencers' Devermut per la seva contribució a la lluita contra la violència masclista i la seva labor de visibilització a través de projectes com la macro enquesta '#Quesesepa' i la flamant recentment obertura de l''Olímpia Woman House' a Barcelona. El premi Menines, que enguany arriba a la seva vuitena edició, distingeix a organitzacions i persones compromeses amb l'erradicació de la violència de gènere en les seves diferents manifestacions i es lliura coincidint amb la commemoració del Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona, el pròxim dia 25 de novembre.

El premi es lliura en 5 categories: una per a tota Catalunya, sent enguany per a Devermut, i quatre més per a cadascuna de les províncies catalanes. A Barcelona, s'ha premiat al Servei d'Atenció, Recuperació i Acolliment (SARA) de l'Ajuntament de Barcelona; a Tarragona, a l'Oficina d'Atenció a la Víctima del Delicte de Terres de l'Ebre; a Girona a l'activista Adama Boir, i a Lleida, a l'Associació REFEM.

La delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, ha destacat la labor que duu a terme Devermut en favor de la igualtat i contra la violència masclista, donant visibilitat a través de les xarxes socials a aquesta xacra i conscienciant a la ciutadania, especialment els més joves.

A més, ha manifestat el compromís "ferm i clar" del Govern d'Espanya amb el Pacte d'Estat Contra la Violència de Gènere, que estableix les bases de la lluita contra la violència masclista, "un pacte que ens interpel·la a tota la ciutadania i a les administracions a una lluita conjunta per a no permetre que es faci ni un sol pas enrere".

El guardó de les Menines consisteix en una estatueta de forja Menina realitzada en els tallers ocupacionals dels centres penitenciaris. Concretament, rebran reconeixement les següents entitats i persones:

REFEM

L'Associació REFEM de Lleida, es va constituir l'abril de 2017, després del tancament de l'únic centre d'acolliment d'urgència de la ciutat, amb la finalitat de donar resposta a la necessitat de l'atenció i acolliment de dones amb o sense nens víctimes de violència de gènere que es trobin en situació d'urgència. L'associació ofereix un servei d'urgència 24 hores els 365 dies de l'any.

Oficina d'Atenció a la Víctima del delicte de Terres de l'Ebre

Dirigida per Immaculada Reverter, l'oficina està formada per professionals de la psicologia, el dret, l'educació i el treball social, a més de personal administratiu. Dependent del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, desenvolupa un servei integral i gratuït d'atenció, suport i orientació a les víctimes i perjudicades per un delicte o una falta. Actua com a punt de coordinació de les ordres de protecció de les víctimes de violència masclista que adopten els tribunals.

Devermut

El projecte Devermut impulsat per Sara Giménez i Marta Cillán, va començar a donar visibilitat al col·lectiu LGTBI+. Amb el temps i després de guanyar més de mig milió de seguidors en les xarxes socials, s'han convertit també en activistes en favor del dret de les dones. Un dels seus projectes més destacats ha estat, l'elaboració d'una macro enquesta, "#Quesesepa", el estudi més gran fet a Espanya per a donar visibilitat a la violència sexual. Es van recollir més d'1 milió de respostes que van permetre aflorar multitud de casos que abasten des del micromasclisme fins a la violència més extrema. Recentment, la parella ha obert a Barcelona l''Olímpia Woman House', un espai dissenyat per a connectar a dones en el qual créixer personalment i professionalment.

Servei d'Atenció, Recuperació i Acolliment (SARA)

Es tracta d'un servei de l'Ajuntament de Barcelona que ofereix atenció ambulatòria específica a persones víctimes de situacions de violència masclista (dones, nens i adolescents, i persones LGTBI o persones del seu entorn pròxim directament afectades per aquesta violència). També ofereix assessorament al personal professional i a les persones de l'entorn de les víctimes.

Adama Boiro

El treball de la mediadora sociocultural senegalesa Adama Boiro sempre ha tingut en compte la perspectiva comunitària i s'ha centrat de manera prioritària a la província de Girona, a la qual va arribar a causa d'un matrimoni forçat. En 2007 va crear l'associació Jokkere Endam, amb l'objectiu de fomentar la igualtat de gènere i combatre les diferents formes de discriminació que sofreix la dona migrada. Adama Boiro també ha treballat en la lluita contra la prevenció del racisme a Girona i Salt, i treballa com a mediadora a Lloret de Mar.

Comparteix

També t'interessarà