Reformen una cabana a la Vall d'Aran, convertida en refugi, per a ús ramader i per activitats lúdiques

REDACCIÓ
Publicat: 
18-11-2022
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
 • Reformen una cabana a la Vall d'Aran, convertida en refugi, per a ús ramader i per activitats lúdiques
  Peu de foto: 
  REDACCIÓ
 • Reformen una cabana a la Vall d'Aran, convertida en refugi, per a ús ramader i per activitats lúdiques
  Peu de foto: 
  REDACCIÓ
 • Reformen una cabana a la Vall d'Aran, convertida en refugi, per a ús ramader i per activitats lúdiques
  Peu de foto: 
  REDACCIÓ

L'EMD de Bagergue i l'EMD d'Unha han anat reparant i reformant la Cabana de Moredo, situada a la zona de Varradòs, a una alçada de 1815m sobre el nivell del mar. Aquesta intervenció és perquè passi a tenir un ús públic com a refugi, per a ús ramader i també, per acollir activitats lúdiques i familiars.

Aquesta cabana va ser construïda el 1948 per donar servei als pastors de les muntanyes comunals d'Unha i de Bagergue. Al llarg dels anys ha anat tenint diferents intervencions de remodelació a la Cabana, ja que havia d'acollir el pastor que vigilava el bestiar dels dos pobles.

Quan es va deixar d'allotjar el pastor, a la zona de Varradòs, terme municipal de Bagergue i Unha, aquesta cabana ha patit el desgast del pas dels anys.

La cabana disposa de xemeneia i es podrà pernoctar. Pot acollir fins a 4 persones.

Segons l'alcalde de Bagergue, Marc Tarrau: "Aquesta reforma de la cabana permetrà a veïns d'Unha i de Bagergue, de la Val d'Aran i de la gent que utilitza aquestes muntanyes i que en cas de mal temps, es puguin refugiar a la cabana. És una zona que quan hi ha fortes tempestes és molt perillós pels llamps, és una zona molt àrida, amb poc arbrat i amb pocs llocs on refugiar- se i afirma: "Et pot salvar la vida".

José Paba, President de l'EMD d'Unha destaca la bona sintonia dels dos pobles a l'hora d'arreglar i mantenir els equipaments de les muntanyes de Bagergue i Unha i destaca: “Aquesta acció s'emmarca dins del Fons de Millores de les muntanyes de Bagergue i Unha, on les dues pedanies inverteixen a les muntanyes comunals en la millora dels equipaments d'aquestes que són de titularitat d’ambdós pedanies. Tarrau i Paba expressen el desig que aquesta cabana sigui cuidada per tots els usuaris, en la neteja i en el bon estat de manteniment, ja que es tracta d'un equipament públic i per tant, és de tots i necessita la cura de tots.

Els treballs han consistit en el pintat de les parets, finestres, pavimentació del terra amb rajola, millora de la lliteres, millora de la xemeneia i mobles de la cabana per evitar vandalisme, col·locació de bancs i una taula per poder menjar. També, l'adquisició de material per encendre el foc, poder cuinar, material per netejar la xemeneia i productes de neteja per obtenir un estat òptim d'higiene en aquest equipament.

La millora i el repàs de la teulada, la porta d'accés ha passat a ser partida, per obtenir més llum i més seguretat quan es pernocta, han estat els últims treballs realitzats.

Comparteix

També t'interessarà