Repic solidari a la Vall de Boí

REDACCIÓ / C.S.
08-09-2018
  • Repic solidari a la Vall de Boí

Les campanes de les nou esglésies romàniques de la Vall de Boí declarades Patrimoni Mundial van repicar ahir a les 13.00 hores en solidaritat amb els municipis del Pirineu que, l’última setmana, han fet sonar les seues contra la despoblació del món rural i per reclamar infraestructures bàsiques com accessos a pobles. Almenys vuit localitats s’han sumat fins ara a aquesta iniciativa sorgida a Sant Esteve de la Sarga, mentre que d’altres es plantegen fer-ho en els propers dies.

Les campanes de les esglésies de la Vall de Boí sonen sense campaners, a través d’un sistema mecànic. Programades per sonar simultàniament una hora després del migdia, el seu so es va estendre per tota la vall durant uns tres minuts. “Esperem que hagi arribat a les oïdes adequades”, va dir després l’alcalde, Joan Perelada. El primer edil va assenyalar que els accessos als nuclis del municipi estan en condicions, però van respondre a la crida d’altres municipis per afegir-se a aquesta reivindicació per solidaritat.

Aquests repics reivindicatius es van iniciar la setmana passada a Sant Esteve de la Sarga, on l’ajuntament va fer sonar les campanes amb un toc de difunts pels pobles del Pirineu que no compten amb infraestructures i serveis mínims. S’hi van sumar després Alsamora, Taús, Baro, Salàs de Pallars, la Terreta (Tremp) i Coll de Nargó i també van repicar les campanes de la Col·legiata de Mur, encara que en aquest cas ho van fer sense l’autorització de l’ajuntament. Alguns van tocar a difunts, d’altres van recórrer a altres repics menys fúnebres. L’ajuntament de les Valls de Valira va indicar que té intenció d’adherir-se a aquesta inicativa, tot i que encara no ha decidit quan.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta