Reserves de sang sota mínims

M. CABELLO
09-08-2018
  • Reserves de sang sota mínims

Els mesos d’estiu solen ser dolents quant a donacions de sang, encara que els d’aquest any són fins i tot pitjors. Les vacances i l’onada de calor dels últims dies han deixat sota mínims les reserves a Catalunya i d’alguns grups sanguinis, com l’A negatiu, només hi ha reserves per a tres dies. I és que les donacions s’han reduït en un 50%, quan en els períodes en els quals hi ha un canvi d’hàbits en la ciutadania és habitual que baixin un 30%. Fins al moment només s’han registrat prop de 16.500 donacions de les 35.000 que s’esperaven durant els mesos de juliol i agost. En aquest sentit, des del Banc de Sang i Teixits van alertar sobre la falta de plaquetes, que només poden conservar-se un màxim de cinc dies i són requerides per persones que han rebut tractaments contra el càncer.

“Les donacions de sang es tracten en un laboratori per obtenir tres productes diferents: plasma, glòbuls rojos i plaquetes. El primer pot congelar-se durant tres anys i els segons caduquen als quaranta-dos dies. En canvi, les plaquetes només aguanten cinc dies, per la qual cosa si no hi ha donacions no hi ha reserves d’aquestes”, van explicar des de l’organisme. Per contrarestar aquest descens, “hem intensificat les crides als donants habituals i fem més crides a través de les xarxes socials perquè, encara que sabem que és un període difícil, la necessitat de sang no fa vacances”.

Així mateix, han programat parades d’extracció de sang en una vintena de localitats lleidatanes −avui s’instal·la un equip mòbil de 19.00 a 22.00 hores a la sala de l’Ateneu de Montgai i demà al casal social de l’Albi−. Val a destacar que, l’agost de l’any passat, més de mil lleidatans van donar sang al Banc de Sang i Teixits de Catalunya, una xifra rècord per a aquest període que podria ser motivada per la gran demanda de sang arran dels atemptats a Barcelona i Cambrils del 17 d’agost.

Poden donar sang totes les persones que tinguin entre 18 i 70 anys, pesin més de cinquanta quilos i es trobin en un bon estat de salut. En aquest sentit, les dones poden donar un màxim de tres vegades a l’any i els homes quatre, i han de passar com a mínim dos mesos entre dos donacions.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Creus que és adequat que els nens i nenes facin activitats extraescolars aquest curs?