Retinopatia diabètica: definició, causes i tractament

REDACCIÓ | ILO Oftamologia
Publicat: 
20-04-2022
Actualitzat: 20-04-2022 1:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Retinopatia diabètica: definició, causes i tractament
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu (Pixabay)
  • Retinopatia diabètica: definició, causes i tractament
    Peu de foto: 
    FOTO: Imatge d'un ull amb retinopatia diabètica (ILO Oftalmologia)

Amb l'objectiu de donar a conèixer la diabetis i sensibilitzar la societat sobre aquesta malaltia i la resta de patologies que deriven d'aquesta. Parlem, entre altres, de la retinopatia diabètica, considerada una de les causes més freqüents de ceguesa a tot el món juntament amb la cataracta, el glaucoma o la uveïtis. De fet, l'edema macular diabètic és la causa més freqüent de disminució de l'agudesa visual en els diabètics i la retinopatia diabètica proliferativa, la responsable dels dèficits visuals més severs.

S'estima que entre el 20 i el 40% dels pacients amb diabetis seran diagnosticats de retinopatia diabètica, que alhora pot ofendre's a manera d'edema macular diabètic. En aquest sentit, l'envelliment progressiu de la població i l'augment de la diabetis s'ha traduït en un increment de la retinopatia diabètica, fins al punt de multiplicar per tres la seva incidència al llarg dels últims quinze anys.

Per a prevenir i tractar qualsevol afectació de la vista a conseqüència de la diabetis és fonamental mantenir una bona salut visual i realitzar revisions anuals amb l'oftalmòleg. Tenint en compte que la retinopatia diabètica esdevé la principal causa de ceguesa en la població activa en països industrialitzats, avui us expliquem què és i com es pot tractar.

Què és la retinopatia diabètica?

La retinopatia diabètica és la malaltia vascular més freqüent de la retina. Fruit d'una descompensació metabòlica, els gots de la retina resulten afectats i deixen passar fluid a l'espai extracel·lular, amb la consegüent pèrdua de visió. Això és, la retina no pot exercir correctament la seva funció i es ressent la vista.

Com es pot prevenir?

És imprescindible mantenir un control constant de la glucèmia i de la pressió arterial. També s'han de controlar altres factors de risc que perjudiquen la malaltia com per exemple el tabaquisme, el sedentarisme o l'obesitat.
Des d'ILO Oftalmologia recomanen revisions anuals amb l'oftalmòleg als pacients amb diabetis per a fer un seguiment estricte de la malaltia, atès que el pas dels anys es converteix en un factor que juga en contra de la citada patologia.

5 indicis per a detectar-la

El pacient no és conscient del mal que li produeix la malaltia fins que ja s'ha fet palesa. El símptoma principal és la disminució de la visió a causa d'un edema macular (acumulació de líquid en la part central de la retina) o hemorràgia vítria.

Els senyals més comuns que poden indicar que s'està desenvolupant retinopatia diabètica són:

  • Pèrdua gradual de la visió
  • Visió de taques o "mosques flotants"
  • Visió borrosa o variable
  • Àrees de visió perdudes
  • Dificultat per a veure a la nit

Tractament

La retinopatia pot danyar la màcula (zona central de la retina responsable de la visió de detall) o la perifèria. Segons la zona afectada i el grau de desenvolupament de la malaltia, a ILO disposen de tres opcions de tractament: la fotocoagulació amb làser, les injeccions intravítries i la cirurgia (vitrectomia).

En ILO Oftalmologia comptem amb una unitat especialitzada en retina configurada per tres retinolegs: el Dr. Guillem Ferreruela, la Dra. Alícia Travesset i el Dr. Jaume Català.

Comparteix

També t'interessarà