Reutilitzar els llibres de text, una ajuda a l'economia familiar i al medi ambient

LLEIDA.COM | Maria Lozano
10-09-2021
  • Reutilitzar els llibres de text, una ajuda a l'economia familiar i al medi ambient

El pròxim dilluns milers estudiants de tot Catalunya comencen el nou curs escolar, novament marcat per la pandèmia. Molts pares i mares decideixen actualment reutilitzar els llibres de text d'altres anys, ja sigui pel cost que suposa comprar nous cada any, ja que la mitjana de preu per alumne és de 184€, o per l'impacte que genera al medi ambient adquirir exemplars nous.

D'ençà que va començar la pandèmia la compra de llibres de segona mà text ha augmentat exponencialment. Si el 2020 l'augment va ser del 186% respecte al 2019, segons el conegut estudi de la plataforma 'Mil Anuncios' afirma que aquest any la compravenda de segona mà s'ha incrementat un 628% respecte al maig d'aquest mateix any. Així doncs, si tenim en compte 4 de les 5 'R' de l'ecologia, podem reduir notablement l'impacte medioambiental durant la tornada a l'escola.

La importància que té aquest canvi en els hàbits de compra és innegable pel medi ambient. I és que reutilitzar els llibres fa que es redueixi una gran quantitat dels arbres talats i per tant, minva la contaminació que provoca crear-ne nous cada any.

A més, es redueix favorablement l'impacte que té  tirar cada any milers –o inclús milions- de llibres als acbocadors, i així reutilitzar-los i donar-li nova vida. La importància de cuidar els llibres doncs, és clau, ja que si els hi volem donar una altra vida s'han de deixar en les millors condicions possibles. Tanmateix, si es trenquen o tenen algun desperfecte, sempre serà preferible reparar-los a tirar-los si hi ha la possibilitat.

Aquesta tendència no només és present en els llibres de text. Molts estudiants recuperen el seu material escolar del curs passat i li donen un segon ús si és possible. Hi ha materials que tenen una temporalitat, i altres que es poden seguir reutilitzant.Llapis, gomes, regles, estotjos i les mateixes motxilles són materials atemporals, a diferència de, per exemple les agendes que caduquen curs rere curs. 

Des de fa anys hi ha empreses que es dediquen a vendre i comprar llibres de text de segona mà. "La Casa del Libro" "Iddink", o "BolsaBooks" són empreses que tenen com a lema causar menys impacte mediambiental reciclant llibres, a més de fer-los més accessibles per a totes les famílies. Tot i això, també és comú vendre i inclús regalar els exemplars a parents, amics i coneguts. Una altra via per cuidar del medi ambient és utilitzar llicències digitals, i moltes escoles i instituts opten per aquesta classe d'eines. 

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Els protocols covid a les escoles et fan sentir...?