Riner instal·la 2 estacions base per millorar la recepció d'internet de banda ampla

REDACCIÓ
Publicat: 
25-12-2022
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Riner instal·la 2 estacions base per millorar la recepció d'internet de banda ampla
    Peu de foto: 
    Ajuntament de Riner

L’ajuntament de Riner ha instal·lat dues noves torre de telecomunicacions, que milloraran la recepció d’Internet de banda ampla de diversos nuclis i masies del municipi. En concret, la Torre de Santdiumenge donarà servei al nucli de Su, a l’Avellanosa, a la residència infantil La Carral i a altres cases de la zona, mentre que la Torre de Viladecans facilitarà la cobertura a diverses masies de l’àrea del Castell de Riner. El projecte respon a la necessitat d’ampliar la connexió a internet de banda ampla a les llars i establiments turístics situats dins d’aquestes àrees, molts dels quals disposaven anteriorment d’una cobertura reduïda, o directament no en tenien. Amb els nous equipaments les zones esmentades gaudiran d’una velocitat de navegació mínima de 50 Mbps (megabits per segon). L’execució del projecte, que ha estat dirigida per l’enginyer Raimon Guitart, ha tingut un cost de 96.000 euros.

Les dues torres de telecomunicacions tenen una altura de 21 i 18 metres, respectivament, i es comuniquen mitjançant enllaços per radiofreqüència amb origen a un punt d'accés connectat a la xarxa de fibra òptica existent a Solsona. Una característica singular d’aquestes instal·lacions és que estan autoalimentades per energia fotovoltaica.

Cal remarcar que la majoria de les llars, establiments turístics i activitats econòmiques ubicades en el nucli de Su, l’Avellanosa, la zona de Viladecans i les masies del seu entorn no tenien un accés eficient i a preu raonable a la xarxa de telecomunicacions de banda ampla, de manera que la velocitat d’accés a Internet sovint era insuficient per a descàrrega de grans arxius, videoconferències o transmissions en HD o streaming i la qualitat de la connexió sovint presentava deficiències.

Aquesta actuació constitueix la segona fase d’un projecte més ampli de millora de les infraestructures de connectivitat digital per ampliar la xarxa de comunicacions de banda ampla ja iniciada l’any 2020. Mitjançant la instal·lació de repetidors d’Internet, la primera fase va permetre dotar de cobertura d’Internet d’alta velocitat de 50 Mbps a l’entorn dels nuclis de Freixinet, Santa Susanna i el santuari del Miracle.

L’Ajuntament de Riner considera que aquestes actuacions són necessàries per tal d’afavorir la dinamització territorial, ja que milloren la connectivitat digital dels veïns i veïnes i són fonamentals per als establiments de turisme rural. El projecte també té com a objectius millorar la competitivitat de les empreses locals i oferir un servei de valor afegit als turistes, a l’alçada dels temps actuals.

En aquest sentit, s’espera que l’actuació suposi un impuls de l’activitat econòmica del municipi, que generi ocupació i afavoreixi la diversificació de l’activitat productiva i alhora eviti un empitjorament del desequilibri demogràfic de les zones rurals que estan patint els petits municipis com Riner. El projecte obrirà un ventall de noves possibilitats com el teletreball, la difusió i comercialització de productes artesanals o de proximitat i la creació de botigues digitals.

Cal dir que el projecte ha integrat diverses mesures de sostenibilitat ambiental, no només pel fet que l’alimentació elèctrica prové exclusivament d’energia fotovoltaica, sinó també perquè s’ha procurat que l’impacte paisatgístic generat per les torres fos reduït, i a més a més, totalment reversible, ja que les instal·lacions podran ésser desmuntades al final de la seva vida útil.

Comparteix

També t'interessarà