Riner rehabilita la cuina històrica de la Casa Gran del Miracle de 1532

REDACCIÓ
Publicat: 
15-08-2022
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
 • Riner rehabilita la cuina històrica de la Casa Gran del Miracle de 1532
  Peu de foto: 
  Ajuntament de Riner
 • Riner rehabilita la cuina històrica de la Casa Gran del Miracle de 1532
  Peu de foto: 
  Ajuntament de Riner
 • Riner rehabilita la cuina històrica de la Casa Gran del Miracle de 1532
  Peu de foto: 
  Ajuntament de Riner
 • Riner rehabilita la cuina històrica de la Casa Gran del Miracle de 1532
  Peu de foto: 
  Ajuntament de Riner

L’Ajuntament de Riner ha iniciat les obres de rehabilitació de l’antiga cuina i la reconstrucció del “foc de rotllo” de la Casa Gran del Miracle, un edifici d'estil gòtic en els seus inicis bastit l’any 1532 com a alberg de pelegrins. A més de la restauració d’aquests dos espais, situats a la planta primera, s’acabarà d’adequar l’espai de les quadres, a la planta baixa. Les actuacions a la cuina, a la sala del “foc de rotllo” i a les quadres, que a partir d’aquesta tardor s’obriran al públic, es completaran també amb la seva museïtzació amb mobles i objectes adients a cada espai.

L’arquitecte responsable de l’obra, Carles Pubill, destaca que la recuperació de la cuina i de la sala del “foc de rotllo”, dos espais emblemàtics de l’edifici, es fa amb el màxim respecte als elements i els materials originals, i que amb aquesta obra pràcticament finalitzarà la rehabilitació de la part històrica de la Casa Gran del Miracle, “amb la qual cosa els visitants podran fer-se una idea més completa de l’estructura i la història de l’antic edifici”.

L’espai de la cuina, del segle XVII, conserva tots els seus elements arquitectònics. En aquestacuina monumental s’elaboraven les menges de les persones ques’allotjaven a la Casa Gran. Està composta per llar de foc, aigüera, escorredor, armari, embigats ipaviment original.L’actuació consitirà, entre altres treballs, en la reparació i consolidació del sostre; la neteja d’aquest, de les parets i del paviment; la restauració de la pica de rentar i de la llar de foc, i la renovació del sistema elèctric.

La sala del “foc de rotllo”, un espai singular i habitual en edificis on s’allotjaven viatgers (sobretot hostals, fondesi albergs), és una habitació amb un foc central, on el mateix sostre és laxemeneia, amb bancs collats a les parets laterals que servien perquè els usuarispoguessin seure al voltant del foc. És un espai públic dins de l’edifici on els viatgers es refeien delsllargs i durs viatges que havien de fer per arribar al Santuari, on intercanviaven experiències i on també es podia menjar, sobretot en dies de fred intens.

Pubill explica que la reconstrucciódel “foc de rotllo”es fa seguint una tipologia de focs que amb els anyss’ha anat perdent, fet que fa que actualment ens trobem pocs exemplars que puguin servisitables.

La darrera actuació a la Casa Gran, finalitzada l’hivern del 2021, va ser la rehabilitació del pati interior, un espai d'estil renaixentista i una escala noble que constitueixentambé una zonade gran interès patrimonial del conjunt arquitectònic.El projecte també va incloure la restauració de l'escultura de l'encantat del Miracle i es va complementaramb una actuació per fer accessible l’edifici a persones de mobilitat reduïda.

La Casa Gran és un remarcable i poc habitual exemple del gòtic civil tardà, construït originàriament com alberg de pelegrins. Ha registrat successives reformes que han donat com a resultatl'edifici actual. La construcció acull des del 2013 laseu de l’Ajuntament de Riner, un bar-restaurant i botiga de serveis, l’oficina de turisme, l’Espai Barroc (projecte que pretén descobrir el patrimoni històrico-artístic barroc de la comarca), la Sala d’Exposicions Temporals i l’Espai Natura (destinat a mostrar la riquesa natural de tota la comarca, especialment la fauna i la flora).

Comparteix

També t'interessarà