Roberto Fernández defensarà l’autonomia universitària “passi el que passi”

REDACCIÓ
12-10-2017
  • Roberto Fernández defensarà l’autonomia universitària “passi el que passi”

El rector de la Universitat de Lleida (UdL), Roberto Fernández, ha estat elegit aquest dimecres president de la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE) en l’assemblea general per 62 vots a favor, tres en blanc i dos de nuls. Fernández va destacar que la seua candidatura va ser possible “per la bona fama de la UdL dins del sistema universitari espanyol”, i va remarcar que “demostra que una universitat de mida petita pot ser de gran qualitat acadèmica”. Respecte a l’actual situació política a Catalunya, va eludir pronunciar-se i es va limitar a deixar clar que “la Constitució espanyola consagra l’autonomia universitària i, passi el que passi, és un principi sagrat”. “Qualsevol situació política ha de respectar el dret d’autonomia universitària”, va insistir.

Així mateix, va defensar la “neutralitat política i ideològica” de la institució, que representa 76 universitats, de les quals 50 són públiques i 16, privades. “La CRUE es mantindrà neutral en qüestions polítiques, perquè la seua visió és que els problemes polítics s’han de resoldre al Congrés, el Parlament i en l’àmbit polític”, va argumentar, i va subratllar que la institució “ha de parlar de la universitat”. “Només hi ha d’entrar [en política] si hi ha qüestions que afecten els drets humans.” Fernández, fins ara vicepresident primer de la CRUE, va dir que l’activitat a les universitats catalanes durant l’actual tensió política transcorre amb “absoluta normalitat, excepte en moments puntuals”.

D’altra banda, va dir que té la intenció de “rectificar” el sistema de beques i matrícules universitàries, per evitar que “cap estudiant amb aptituds no quedi fora” de l’educació superior. Va afegir que se centrarà a “desmuntar els tòpics” que, segons el seu parer, hi ha sobre la universitat espanyola i a “mantenir la unitat i la cohesió” d’aquesta organització.

“No em voteu per ser català, ni em deixeu de votar per ser-ho”

“No em voteu per ser català, però no deixeu de votar-me per ser-ho.” Això va ser el que va plantejar el rector de la UdL, Roberto Fernández, en l’assemblea general de la CRUE en la qual va ser elegit president, en substitució de Segundo Píriz. Durant la seua intervenció en l’assemblea, va indicar que els seus col·legues catalans el van animar a tirar endavant la candidatura. Per la seua part, Píriz va subratllar que és “el moment més oportú per elegir un rector de Catalunya: demostra a la societat que la CRUE estima els rectors catalans”. Fins ara, pel que fa al conflicte català, la CRUE només ha demanat diàleg “dins de la llei”. En un altre ordre, el secretari d’Estat d’Educació, Marcial Marín, va destacar que la CRUE és una “interlocutora necessària, amb persones disposades al diàleg, a la recerca de solucions, pensant en tota la comunitat universitària i, per tant, en aquest país”.

Comparteix

També t'interessarà