Roser Capdevila rep el Premi Trajectòria d’Animac: "Vaig inaugurar la primera edició del festival fa 28 anys. És un premi que porto a dins"

REDACCIÓ - ACN
Publicat: 
19-02-2024
Actualitzat: 19-02-2024 9:43
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Roser Capdevila rep el Premi Trajectòria d’Animac: "Vaig inaugurar la primera edició del festival fa 28 anys. És un premi que porto a dins"
    Peu de foto: 
    Alba Mor (ACN)

A l’acte de cloenda, el paer en cap, Fèlix Larrosa ha destacat el fil conductor d’enguany, “Diversity”, que és una aposta també del govern municipal que treballa per una Lleida més diversa, inclusiva i igualitària


La dibuixant Roser Capdevila ha rebut aquest vespre el Premi Trajectòria Animac 2024, la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya, en l’acte de cloenda que s’ha fet al Teatre de la Llotja. El paer en cap, Fèlix Larrosa, ha lliurat el guardó a Capdevila en reconeixement al seu llegat i a la capacitat de crear obres que han penetrat en la cultura popular, com “Les Tres Bessones”. Capdevila ha agraït el guardó i ha felicitat la Mostra pel seu recorregut al llarg d’aquests anys. “Jo no moriré mai perquè sempre em trobareu dins d’un dibuix”, ha expressat. L’alcalde ha lloat la trajectòria de l’autora, amb una extensa producció, i ha agraït que la seva obra ha permès generar espais de complicitat a les famílies amb fills i filles.

Des de molt abans d'iniciar la seva activitat professional il·lustrant estampats sobre teles, passant per la creació de 'Les Tres Bessones', que han marcat generacions, fins a dibuixar per plaer, la il·lustradora Roser Capdevila mai ha desat en un calaix la seva creativitat. Una habilitat que li ha valgut el reconeixement de diferents premis entre guardons i medalles.

La visita a Lleida per recollir el premi l'ha fet retrobar-se amb un Animac on sap que hi ha participació internacional i molta qualitat en les projeccions del cinema d'animació. "Al principi eren quatre i vaig pensar: a veure com anirà això. I és fantàstic, aquí estic per confirmar-ho".

Tot i que ha reconegut que no veu cinema d'animació per dificultats visuals, ha explicat que ha tingut l'oportunitat de veure 'El sueño de la sultana', d'Isabel Huerguera, que ha rebut el Premi Honorífic de la 28a edició de la mostra. Ha considerat que és "una meravella d'animació i dibuix".

Pel que fa al retorn de 'Les Tres Bessones' amb una nova producció de Brutal Media, Capdevila ha explicat que actualment s'està gestionant el finançament de la sèrie. "Ja m'avisaran", ha dit, tot i que també ha assegurat que no serà al capdavant del projecte. "Espero que les meves filles i la meva neboda Marta Capdevila se'n facin càrrec", ha conclòs.

De fet, ha destacat que el finançament en una producció d'animació és important i ha recordat que van ser unes 200 persones les que van formar part de l'equip de Cromosoma i van fer realitat els 105 episodis de mitja hora de 'Les Tres Bessones'. Un equip, ha explicat, amb guionistes "molt bons" i amb "molt sentit de l'humor". "És molt important fer riure als nens", ha dit.

Premis del públic Animac 2024

Els premis del públic de l’Animac 2024 han estat per:

  • Premi Futur Talent: “La gran cita de Conej” (Espanya, 2023) de Pablo Río. Aquest curtmetratge va ser un dels projectes que va participar en l’Incubator de l’edició anterior.
  • Premi Petit Animac: “El gat Tabby” (Tabby McTatt) (Regne Unit, 2023) de Jac Hamman i Sarah Scrimgeour.
  • Premi Millor Curt: “Drijf” (Bèlgica, 2023) de Levi Stoops.

L’acte de cloenda ha finalitzat amb la projecció del llargmetratge “Four Souls of Coyote”, dirigit pel consumat director d’animació Áron Gauder (Premi Cristall d’Annecy). El film presenta una aventura èpica que explica el mite de la creació dels nadius americans. A través d’una reinterpretació única de la creació de l’univers, la pel·lícula destaca la necessitat urgent de viure en harmonia amb l’entorn abans no sigui massa tard.

Comparteix

També t'interessarà