Rumors i falses creences sobre el coronavirus

REDACCIÓ
26-02-2020
  • #Coronavirus: Rumors i falses creences al voltant del nou brot

La Organització Mundial de la Salut ha declarat el brot del nou coronavirus com a emergència de salut pública d’importància internacional (ESPII), però també és cert que porta setmanes desmentint diversos rumors i falses informacions al voltant d’aquest nou brot (2019-nCoV), del qual ja s’han confirmat casos a Catalunya i arreu de l’Estat. Malgrat tot, us aportem una sèrie de rigorosos consells de l’OMS per tocar de peus a terra i no caure en ‘fake news’, alarmismes, falses creences i ‘bulos’ que circulen (i que seguiran sorgint) al voltant del brot actual del coronavirus.


RUMOR: El nou coronavirus (2019-nCoV) pot transmetre's a través de picades de mosquits

NO, el nou coronavirus és un virus respiratori que es propaga principalment per contacte amb una persona infectada a través de les gotícules respiratòries que es generen al tossir o estornudar. Fins avui no hi ha informació ni proves que indiquin que el 2019-nCoV pugui transmetre's per mitjà de mosquits. Per a protegir-se, eviti el contacte pròxim amb qualsevol persona que tingui febre i tos, i practiqui una bona higiene de les mans i de les vies respiratòries.


RUMOR: El nou coronavirus pot transmetre's a través d'objectes, com monedes i bitllets

El risc d'infectar-se amb el nou coronavirus (2019-nCoV) pel contacte amb objectes, com a monedes, bitllets o targetes de crèdit, ÉS MOLT BAIX. La informació preliminar indica que el nou *coronavirus (2019-nCoV) pot sobreviure en una superfície durant unes hores o una mica més. Un objecte pot resultar contaminat pel 2019-*nCoV si una persona infectada tus o esternuda damunt del mateix o el toca. Mitjançant una correcta higiene de les mans, el risc d'infectar-se amb el nou *coronavirus (2019-*nCoV) per contacte amb objectes, com a monedes, bitllets o fins i tot targetes de crèdit, és molt baix. La millor protecció és rentar-se les mans sovint amb un desinfectant a base d'alcohol o amb aigua i sabó.


RUMOR: Menjar all pot ajudar a prevenir la infecció pel nou coronavirus?

Tot i que l'all és un aliment saludable que pot tenir algunes propietats antimicrobianes, NO S’HAN OBTINGUT PROVES que menjar-ho protegeixi contra el virus que causa el brot actual.


DUBTE: És segur rebre una carta o un paquet procedents de la Xina?

SÍ, les persones que reben paquets de la Xina no corren risc de contreure el nou coronavirus. Gràcies a estudis realitzats anteriorment, sabem que els coronavirus no sobreviuen molt temps en objectes com les cartes i els paquets.


RUMOR: Els animals de companyia poden propagar el nou coronavirus

De moment, NO HI HA CAP PROVA que el nou coronavirus infecti a animals de companyia com els gossos i els gats. No obstant això, continua sent convenient rentar-se les mans amb aigua i sabó després de tocar a un d'aquests animals per a protegir-se de diversos bacteris habituals que poden transmetre a l'ésser humà, com a E. coli i Salmonel·losi.


RUMOR: L'orina infantil protegeix contra el contagi del nou coronavirus

NO, l'orina no mata els virus ni els bacteris. De fet, l'orina pot contenir petites quantitats de material víric o bacterià. Rentar-se les mans amb orina infantil o netejar determinades superfícies amb ella no li protegirà enfront del nou *coronavirus (2019-nCoV). Renti's les mans sovint amb un desinfectant a base d'alcohol o amb aigua i sabó. Netegi les superfícies amb desinfectants domèstics comuns.


RUMOR: El fred i la neu poden matar el nou coronavirus 

NO, la temperatura normal del cos humà es manté al voltant de 36,5° i 37°, amb independència de la temperatura exterior o de les condicions meteorològiques. Per tant, no hi ha raó per a creure que el fred pugui matar el nou coronavirus o acabar amb altres malalties. La forma més eficaç de protegir-se contra el 2019-nCoV és netejar-se les mans sovint amb un desinfectant a base d'alcohol o amb aigua i sabó. 


RUMOR: El nou coronavirus pot arribar fins a 8 metres de distància al tossir o esternudar

Les gotícules respiratòries arriben FINS A 1 METRE DE DISTÀNCIA al tossir o esternudar. Quan les persones infectades amb 2019-nCoV tussen o esternuden, el virus és expulsat a través d'unes gotícules que poden arribar fins a certa distància d'aquesta persona. Per tant, per a protegir-se dels virus respiratoris eviti el contacte pròxim amb qualsevol persona que tingui febre i tos, i renti's les mans sovint amb un desinfectant a base d'alcohol o amb aigua i sabó.


RUMOR: El nou coronavirus pot propagar-se a grans distàncies a través de l'aire

NO, el 2019-nCoV és un virus respiratori que es propaga principalment a través de les gotícules generades quan una persona infectada tus o esternuda, o a través de la saliva o les secrecions del nas. Aquestes són massa pesades per a propagar-se a grans distàncies. La infecció també pot produir-se en tocar-se els ulls, la boca o el nas després d'estar en contacte amb una superfície contaminada. Protegeixi's netejant-se les mans sovint amb un desinfectant a base d'alcohol o amb aigua i sabó.


RUMOR: Es pot matar el nou coronavirus en 30 segons amb un assecador de mans com els dels banys públics

NO, els assecadors de mans no maten el 2019-nCoV. Per a protegir-s’hi, renteu-vos les mans sovint amb un gel hidroalcohòlic o amb aigua i sabó. Una vegada netes, assequeu-les bé amb tovalloletes de paper o amb un assecador d'aire calent.


RUMOR: Es pot matar el nou coronavirus ruixant el cos amb alcohol o amb clor

NO, ruixar tot el cos amb alcohol o clor no serveix per a matar els virus que ja han entrat en l'organisme. Polvoritzar aquestes substàncies pot danyar la roba i les mucoses (és a dir, els ulls, la boca, etc.). Tant l'alcohol com el clor poden servir per a desinfectar les superfícies, sempre que se segueixin les recomanacions pertinents. Hi ha diverses mesures que es poden aplicar per a protegir-se del nou coronavirus. Comenceu per netejar-vos les mans amb freqüència amb un gel hidroalcohòlic o amb aigua i sabó.


DUBTE: És bo aplicar-se oli de sèsam en la pell per a impedir que entri al nostre cos?

NO, l'oli de sèsam no mata al nou coronavirus. Hi ha desinfectants químics que, aplicats sobre les superfícies, poden matar-ho, com els desinfectants a base de lleixiu o clor, alguns dissolvents, l'etanol al 75%, l'àcid peracètic i el cloroform. No obstant això, aquests productes tenen una eficàcia escassa o nul·la contra el 2019-nCoV si s'apliquen en la pell o sota el nas i, a més, poden danyar la pell.


DUBTE: Hi ha algun medicament per a prevenir o tractar la infecció pel nou *coronavirus?

De moment, NO ES RECOMANA CAP MEDICAMENT ESPECÍFIC per a prevenir o tractar la infecció pel nou coronavirus. No obstant això, és necessari atendre adequadament les persones infectades per aquest virus per a alleujar i tractar els símptomes i procurar mesures de suport optimitzades als quals presentin símptomes greus. S'estan estudiant alguns tractaments específics que es provaran en assajos clínics. 


Organització Mundial de la Salut

Consells per a la població al voltant dels rumors sobre el nou coronavirus (2019-nCoV)
Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Creus que s'hauria de fer un confinament més estricte al territori lleidatà?