Ruta per conèixer i embellir les 31 Stolpersteine de la ciutat de Lleida

REDACCIÓ / Lourdes Farré
Publicat: 
15-05-2024
Actualitzat: 15-05-2024 10:58
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Ruta per conèixer i embellir les 31 Stolpersteine de la ciutat de Lleida
    Peu de foto: 
    ©Ajuntament de Lleida

L’Ajuntament de Lleida, a través de la Regidoria de Participació i Drets Civils, organitza, per diumenge 19 de maig, un nou itinerari per a la Recuperació de la Memòria Democràtica, en col·laboració amb l’Amical de Mauthausen i el Grup de Recuperació de Memòria Històrica del Centre Excursionista de Lleida. La iniciativa convida a fer un recorregut per les 31 llambordes col·locades a Lleida, per tal de realitzar una neteja a fons d’aquestes peces que recorden persones deportades de la ciutat.

El Projecte Stolpersteine permet instal·lar les llambordes creades per l’artista alemany Gunter Demnig en diferents punts de la ciutat, específicament davant de l’últim domicili conegut on va viure una persona deportada. Els vianants, en ensopegar amb les llambordes, poden llegir el text escrit damunt la planxa de bronze que conté algunes dades i dates de la persona deportada. El projecte parteix de la base que en inclinar-se per llegir, també es fa un senyal de respecte cap a les víctimes.

En l’activitat d’embelliment de les Stolpersteine també hi col·labora l’alumnat que va participar en el viatge a Mauthausen pels actes del 79è aniversari de l’alliberament del camp, però està oberta a tota la ciutadania interessada a conèixer les llambordes Stolpersteine de la ciutat.

Entre els anys 2019 i 2023 s’han col·locat 31 llambordes Stolpersteine en homenatge a les persones de la ciutat de Lleida que van ser deportades a diversos camps de concentració nazis.

El punt de trobada per realitzar l’activitat serà la plaça de la Paeria a partir de les 10 del matí. Des d’aquest punt, sortiran tres grups que recorreran els diversos carrers de la ciutat on hi ha col·locades llambordes.

Comparteix

També t'interessarà