Sàhara Ponent convoca una protesta després que la Paeria de Lleida no permeti un acte en pro del poble sahrauí

REDACCIÓ
Publicat: 
24-02-2024
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Sàhara Ponent convoca una protesta després que la Paeria de Lleida no permeti un acte en pro del poble sahrauí
    Peu de foto: 
    Sàhara Ponent

Sàhara Ponent i Lleida pels Refugiats han convocat un acte de protesta davant la Paeria de Lleida pel proper dimarts contra la decisió de l'Ajuntament de Lleida de no permetre la hissada de bandera sahrauí al pati de la Paeria, un acte per commemorar la proclamació de la República Àrab Sahrauí Democràtica i que s'havia celebrat cada 27 de febrer durant els darrers anys juntament amb la il·luminació de la façana de l'edifici amb els colors de la bandera. Les entitats han demanat una reunió amb l'alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, per conèixer les raons "exactes" del que consideren un "veto" a l'acte. Per la seva banda, l'Ajuntament considera que s'ha de mantenir "al marge" de manifestacions que traspassin l'àmbit municipal.

Les entitats s'han mostrat "sorpreses i estupefactes", ja que l'Ajuntament de Lleida "sempre ha donat suport anual a la iniciativa", a la qual també se sumen altres ajuntaments catalans com a membres de la Coordinadora Catalana d'Ajuntaments Solidaris amb el poble sahrauí i del Fons Català de Cooperació.

Els representants de les entitats consideren que la decisió respon a la posició actual del PSOE, el qual l'any 2022 va donar suport a les tesis del Marroc sobre la sobirania de l'antic Sàhara Occidental. Així mateix, creuen que la negativa pot tenir a veure amb la reunió que Larrosa va tenir amb el cònsol del Marroc a Lleida, Tarragona i l'Aragó, Ikram Chahine.

Per la seva banda, la Paeria de Lleida considera que "com a edifici oficial, s'ha de mantenir al marge de manifestacions o simbologies que traspassin l'àmbit municipal" i que ha d'actuar "amb coherència i respecte" cap a "totes les posicions". En aquest sentit, destaca que "no facilitarà instal·lacions municipals per cap qüestió d'aquest caire polític internacional, vingui d'on vingui".

A més, puntualitzen que l'acte de Sàhara Ponent i Lleida pels Refugiats només s'ha dut a terme els darrers tres anys per decisió de l'anterior govern. En aquest sentit, la Paeria ha dit que es tracta d'una decisió "puntual" i no d'una "tradició consolidada".

En tot cas, la Paeria assegura que "sempre ha estat i estarà" per la defensa dels Drets Humans i la cooperació" i que respecta les reivindicacions dels diversos col·lectius "que tenen a la seva disposició l'espai públic per a manifestar-les". Així mateix, ha explicat que continuarà donant suport a les accions de cooperació que tinguin per objectiu la defensa de la pau i els drets de les persones a través de la regidoria de Cooperació.

Comparteix

També t'interessarà