Salut espera tornar a la normalitat l'any que ve

REDACCIÓ
06-12-2020
  • Salut espera tornar a la normalitat l'any que ve
    Peu de foto: 
    Salutcat

La delegada de Salut, Divina Farreny, va afirmar que l’atenció de patologies no Covid per al 2021 és “de total prioritat”, però alhora va alertar que “si pugen els contagis, tornaran a provocar que es deixin d’atendre la resta de patologies”, i va insistir que mantenir la dualitat (l’atenció a malalts de Covid i no Covid) “és molt important”. Salut vol reforçar l’atenció sanitària amb el futur edifici annex que s’està construint al costat de l’hospital Arnau de Vilanova i dotant de més espais diversos ambulatoris de l’Atenció Primària a tot Catalunya.

S’ha de tenir en compte que l’impacte de la Covid-19 ha provocat que la llista d’espera per a catorze tipus d’intervencions quirúrgiques superés al setembre els dos-cents dies de demora mitjana a la regió sanitària de Lleida.

Farreny assenyala que cal poder atendre per igual tant la Covid com la resta de patologies

També ha augmentat per a les proves diagnòstiques. I és que la pandèmia va obligar a suspendre intervencions, en tres ocasions al pla, per centrar-se en el virus. De totes les intervencions quirúrgiques de les quals Salut ofereix dades, al setembre la que acumulava més dies de demora a Ponent era la de varius, amb 402 dies de mitjana, mentre que el mes de març passat era de 254. La segueix la cirurgia maxil·lofacial, amb 245 dies, quan sis mesos enrere era de 145, i la de columna vertebral (raquis) amb 241 (165 al març). Pel que fa al Pirineu, l’operació amb més dies de demora és també la de varius, però amb només 188, seguida de les vasectomies amb 166. Les de l’aparell urinari i de lesions de parts toves de l’aparell locomotor acumulen 107 dies.

L’Arnau ha hagut d’ajornar 650 operacions programades

Els hospitals Arnau de Vilanova i Santa Maria ja han tornat a recuperar la totalitat de la programació quirúrgica després de la tercera aturada per l’onada de Covid de l’octubre. De fet, per les dos onades que va haver-hi a Lleida a la primavera i a l’estiu, es van ajornar 650 operacions a l’Arnau. A mitjans de setembre se’n van arribar a fer 285 a la setmana, però a l’octubre hi va haver una nova aturada. Per la seua part, l’Atenció Primària de Lleida ha rebut 448.000 visites presencials menys fins a l’octubre que el 2019, un descens del 28%. Els metges destaquen que n’han fet moltes més per telèfon i, paral·lelament, se n’han dut a terme 69.786 de telemàtiques.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta