Salut fa el primer pas per incorporar eines d'intel·ligència artificial al sistema sanitari català

REDACCIÓ
Publicat: 
19-06-2023
Actualitzat: 19-06-2023 19:09
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Salut fa el primer pas per incorporar eines d'intel·ligència artificial al sistema sanitari català
    Peu de foto: 
    Generalitat de Catalunya
  • Salut fa el primer pas per incorporar eines d'intel·ligència artificial al sistema sanitari català
    Peu de foto: 
    Marta Vidal (ACN)

El conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, ha presidit avui la primera reunió de constitució i treball del Comitè Directiu del Programa Salut/IA, integrat per professionals assistencials del Sistema de Salut, persones expertes en intel·ligència artificial (IA), i alts càrrecs del Departament de Salut, el Servei Català de la Salut, la Direcció Estratègica de la Comissió Departamental d’Innovació i Transformació del Sistema de Salut, la Coordinació General de les TIC del Sistema de Salut, l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya, i la Fundació TIC Salut Social.

Balcells ha afirmat que “el Programa Salut/IA és una aposta estratègica per assegurar la robustesa, l’ètica, l’equitat i l’eficiència de les solucions d’IA en salut a Catalunya". Unes solucions que, apunta, “cal que siguin avaluades prèviament amb les dades que disposem i que compleixin les pautes de la llei d’IA que està tramitant la Unió Europea”.

El titular de Salut també ha subratllat que "aquest Programa novedós, que avui ja està en marxa, no té precedents a l’àmbit estatal i permet tenir de forma estructurada com s’ha de desplegar l’aplicació de la intel·ligència artificial al sistema de salut" i alhora ha indicat que “la IA ben aplicada ens pot ajudar a millorar el diagnòstic dels pacients, l’eficiència i la sostenibilitat del sistema”. Finalment, ha destacat que "aquest Programa és un dels projectes de transformació del Sistema", que va acompanyat de la formació dels professionals.

La finalitat del Programa és crear un entorn facilitador per a la innovació i la recerca en l’àmbit de la salut mitjançant el desenvolupament i la implementació de solucions d’IA. Tal com ha explicat el director del programa, el Dr. José Ibeas, “amb la IA cerquem millorar la salut de la ciutadania i la sostenibilitat del sistema de salut, respectant els drets personals i garantint que les solucions que implementem siguin avaluades, segures i fiables”.

Línies d’actuació del Programa Salut/IA

El programa té tres línies d’actuació diferenciades. D’una banda, amb el suport del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) finançat per la Unió Europea amb fons NextGenerationEU, coordinarà el llançament de reptes de compra pública d’eines d’IA que donin resposta a necessitats no cobertes al sistema. Aquestes eines hauran de complir amb uns determinats estàndards, marcats pel programa, per assegurar l’equitat, l’escalabilitat i la qualitat de les solucions.

D’altra banda, amb l’Observatori d’IA en Salut, posat en marxa a finals del 2022, el Programa té l’objectiu de conèixer i difondre de forma transversal com es genera la IA en l’àmbit de la salut des de la conceptualització fins a la implantació, fent incidència en els riscos i les oportunitats que es generen. L'Observatori és, a més, la porta d'entrada de totes les iniciatives d'IA de les entitats del sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya (SISCAT).

Finalment, oferirà suport a les iniciatives identificades a l’Observatori, a través de l'elaboració de guies de referència per a la implantació de la IA amb plenes garanties per a la ciutadania i el conjunt de professionals de la salut, i d’un servei de mentoria. Addicionalment, les iniciatives que seleccioni el Programa o que ho acordin amb el Comitè Directiu, podran rebre també suport en àmbits com l’avaluació, la implantació o l’accés al finançament, entre d’altres.

Experiències d’IA en salut a Catalunya

L’Observatori d’IA en Salut ha identificat més de 100 solucions d’IA que s’estan desenvolupant o emprant al SISCAT i als centres de recerca de Catalunya i segueix recopilant informació activament. De les iniciatives identificades, el 47% es duen a terme en l'àmbit hospitalari, el 24% en atenció primària i el 8% en salut mental, entre d’altres.

Les eines són emprades en el 61% dels casos en procediments mèdics i quirúrgics i, en el 16%, en procediments de gestió. Per especialitats mèdiques, les solucions d’IA més reportades són en oncologia mèdica, amb un 20% dels casos; seguit per medicina general, amb un 14%; i radiodiagnòstic i medicina familiar i comunitària, amb un 12% respectivament.

A l’acte de presentació de la constitució del Comitè de Direcció del Programa Salut/IA s’ha exposat una de les iniciatives registrades a l’Observatori i que rebrà suport del programa: la plataforma de suport al diagnòstic de càncer de pell de l’Hospital Clínic. Des de fa més de 5 anys, l'equip de dermatologia està treballant amb eines d’IA per donar suport als professionals en el diagnòstic dels melanomes i tractar de democratitzar aquesta tecnologia per a la prevenció i cribratge precoç de la malaltia en la població general. En concret, han desenvolupat algoritmes per a la classificació de tumors de la pell amb fotografia digital d’alta precisió en el laboratori, i estan treballant en models predictius de pronòstic amb IA dels pacients amb càncer.

El coordinador de la Unitat de càncer cutani i d'Innovació de l'Institut de Medicina i Dermatologia del Clínic, el Dr. Josep Malvehy, ha explicat com al llarg dels anys el seu equip ha comprovat que “els algoritmes poden ser útils en moltes funcions com la detecció de lesions sospitoses; però a diferència dels professionals entrenats, només poden treballar en allò per al qual han estat entrenats convenientment”.Com a exemple, apunta que “els algoritmes de diagnòstic no saben reconèixer lesions menys freqüents que poden ser malignes o benignes. Tampoc no poden dir ‘no ho sé’, i per això, és imprescindible que els professionals aprenguin a usar les eines d'IA convenientment i coneguin tant les limitacions com els beneficis potencials que poden aportar”.

Els següents passos de l’equip del Clínic són l'avaluació de les eines d’IA en estudis amb pacients reals per tal de poder validar-les abans de la seva incorporació com a eina de suport diagnòstic per als professionals de la salut a Catalunya. I en aquest sentit, el Dr. Malvehy assegura que “és indispensable el suport del Programa Salut/IA per disposar de dades de qualitat a l’hora d’entrenar i validar els algorismes”.

Comparteix

També t'interessarà