Salut farà cribratges d'automostra a la ciutat de Lleida

REDACCIÓ
05-05-2021
  • Salut farà cribratges d'automostra a la ciutat de Lleida
    Peu de foto: 
    Foto Miquel de Santiago

El Departament de Salut posa en marxa aquest dijous 6 de maig, els cribratges poblacionals amb PCR d’automostra a la ciutat de Lleida, que tindran lloc durant els propers dijous al mercat del Camp d’Esports de 09.30h a 14h, i al Centre Cívic l’Ereta a la tarda de 15.30h a 19.30h, i també els dissabtes al recinte del mercat de Barris Nord de 9.30h a 14h. L’actuació s’allargarà fins a finals de maig, moment en què es valorarà la seva continuïtat.

Els cribratges s’adrecen a persones d’entre 16 i 60 anys, asimptomàtiques, que no hagin passat la Covid-19 en els darrers 3 mesos i que no hagin completat la pauta de vacunació. En el cas de l’Ereta, les proves s’orienten més directament als veïns del Centre Històric, on en les últimes setmanes s’ha detectat un increment de població flotant.


⏯️ Les vacunes hauran evitat un 80% de morts per covid a finals de maig

Els participants hauran de recollir el kit d’autopresa de mostres en algun dels punts de cribratge, realitzar-se la prova in situ i retornar-la. Seguidament, rebran un segon kit automostra per retornar la prova feta en el mateix lloc als 15 dies. En el moment de la recollida de l’estoig, personal de Creu Roja registrarà les dades dels participants, que podran consultar el resultat a La Meva Salut entre 48 i 72 hores des de la seva presa. Si el resultat és positiu, se’ls contactarà des del Servei de Vigilància Epidemiològica per fer l’estudi de contactes i dictar l’aïllament pertinent.

El kit per a l’autopresa conté una bossa amb tancament hermètic, un escovilló, un tub on s’haurà de dipositar la mostra, una tovalloleta desinfectant i dues etiquetes. El procediment és senzill i cal seguir els passos detallats al propi kit.

Els cribratges seriats d’automostra es fan gràcies a la capacitat de quatre grans laboratoris a Catalunya que, mitjançant el sistema d’agrupació de mostres, poden fer fins a 15.000 proves PCR al dia. A la Regió Sanitària Lleida són resultat del treball conjunt del Servei Català de la Salut, l’Agència de Salut Pública, l’Atenció Primària, l’Ajuntament de Lleida i Creu Roja. Aquesta nova iniciativa complementa l’estratègia de cribratges poblacionals i en centres universitaris, així com la campanya de vacunació, que segueix avançant a molt bon ritme a la Regió Sanitària Lleida.

Cribratge als 4 IES de Balaguer

Demà dijous i divendres Salut també durà a terme un testatge en l’entorn escolar de Balaguer a causa de l’augment de casos detectat en les últimes setmanes, que ha obligat a confinar diversos grups escolars.   

El cribratge es realitzarà mitjançant PCR d’automostra al Pavelló Polivalent Inpacsa de la capital de la Noguera. Dijous es faran les proves als alumnes i personal de l’IES Vedruna i l’IES Ciutat de Balaguer en horari de 9.30h a 19.30h. Divendres, de 9.30h a 17h, serà el torn de l’IES Almatà i de l’Escola Pia, i de 17.30h a 19.30h es fa una crida als familiars dels estudiants dels 4 centres.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Penses que s’hauria d’obrir l’oci nocturn?