Salut finança projectes de recerca per a la prevenció i tractament de la Covid-19

REDACCIÓ
08-04-2020
  • Salut finança projectes de recerca per a la prevenció i tractament de la Covid-19
  • Salut finança projectes de recerca per a la prevenció i tractament de la Covid-19
  • Salut finança projectes de recerca per a la prevenció i tractament de la Covid-19

El Departament de Salut, mitjançant la Direcció General de Recerca i Innovació en Salut (DGRIS), finançarà amb 4 milions d’euros un total de 19 projectes de recerca i innovació per a la prevenció i tractament de la malaltia Covid-19. Un d’aquests projectes està liderat pels investigadors Manel Portero i Pasqual Torres del grup de Fisiopatologia metabòlica de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida). El projecte consisteix en identificar potencials fàrmacs dirigits contra la proteïna ECA2, clau per a l’entrada del virus SARS-coV2. 

Amb el títol ‘Reposicionament terapèutic dirigit a la inhibició de l’expressió d’ACE2 i de proteòlisi de trímer S viral’, el professor de la Universitat de Lleida i investigador, Manuel Portero, va presentar el projecte en el marc d’una convocatòria d’urgència del Departament de salut amb la col·laboració de Biocat. Els projectes han estat seleccionats d’entre investigadors i investigadores dels diferents centres de recerca sanitària compromesos amb l’aliança IRISCAT (Instituts de Recerca i Innovació en Salut de Catalunya). 

El coronavirus entra al cos a través de la proteïna ECA2, que s’expressa majoritàriament en cèl·lules epitelials com les que es troben als pulmons. Per això, l’estudi vol cultivar cèl·lules que expressin ECA2 i les exposarà a multitud de fàrmacs per veure quins poden reduir els nivells d’ECA2 o bé la proteïna vírica que s’hi uneix, per dificultar l’entrada del virus a les cèl·lules”, ha explicat Portero. 

El procés d’avaluació i selecció de les propostes ha estat liderat per experts del Departament de Salut i l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), amb el suport extern d’una desena d’assessors internacionals, que han seleccionat els 19 projectes entre un total de 42 propostes. Els projectes que rebran finançament inclouen teràpies contra la Covid-19 (noves teràpies, teràpies d’anticossos i plasma, assaigs clínics amb noves combinacions i usos de medicaments ja comercialitzats, i assaigs clínics amb fàrmacs en investigació per a altres indicacions); vacunes i tractaments preventius; estudis genètics i estudis predictius (identificació de factors de virulència i biomarcadors de pronòstic, i projectes per estudiar la resposta immune poblacional i predicció de complicacions).

S’espera que alguns dels projectes seleccionats puguin arribar als pacients abans de finalitzar l’any i nodreixin l’assistència clínica de noves eines per combatre el SARS-CoV-2, a mesura que es vagi obtenint evidència científica.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta