Sant Jordi, dignitat, reivindicació i vermut

J. BALLABRIGA/R. BANYERES
24-04-2018
  • Sant Jordi, dignitat, reivindicació i vermut
  • Sant Jordi, dignitat, reivindicació i vermut
  • Sant Jordi, dignitat, reivindicació i vermut
  • Sant Jordi, dignitat, reivindicació i vermut

La seu de Pagès Editors va ser novament la més matinera a l’hora de celebrar Sant Jordi a Lleida, en un any en què els parlaments institucionals van tenir un marcat caràcter polític arran de la situació que viu Catalunya. Seguint la tradició, l’editorial lleidatana va convidar autors, polítics i personalitats a un esmorzar que va servir per encarar amb forces un dels millors dies de l’any per als escriptors, just abans que es repartissin entre les llibreries de la ciutat a firmar els seus títols per als lectors més matiners. La trobada va comptar amb l’actuació musical de la cantautora Meritxell Gené, que s’estrenava com a poeta amb Després dels esbarzers. En aquesta ocasió, l’encarregada de llegir la glossa va ser la catedràtica de la UdL Àngels Santa, directora d’una col·lecció de literatura femenina a Pagès. Santa va elogiar la literatura i el seu univers familiar, revelant les seues primeres experiències literàries. En aquest sentit, va citar personatges i paisatges que al llarg de la seua vida l’han transportat a altres mons.

Per la seua banda, l’alcalde, Àngel Ros, va destacar la contribució que fa Lleida a la literatura. Així mateix, al seu ban va indicar que “és un dia per a les editorials, els escriptors i els llibreters de Lleida, en perfecta aliança amb els floristes de la ciutat”. També va manifestar que “aquest és un Sant Jordi que mai hauríem volgut que es donés en aquestes condicions, sense les nostres institucions d’autogovern”. En el mateix parlament va desitjar que “l’esperit d’aquest Sant Jordi, que se celebra de manera atípica, ens serveixi per portar un esperit de concòrdia per resoldre problemes, tirar cap endavant i recuperar les institucions d’autogovern”. Més contundent va ser el president de la Diputació, Joan Reñé, durant el parlament al migdia a la recepció institucional de l’IEI, on va fer una crida a viure un Sant Jordi carregat de “dignitat i reivindicació”. En la seua intervenció, igual que va fer divendres passat a la trobada amb els escriptors lleidatans, va qualificar aquest Sant Jordi com “un dels més tristos” i va recordar que “el president Puigdemont i part del Govern són a l’exili i l’altra part, empresonats”. Per aquesta raó, va afirmar que “no es pot obviar el component patriòtic de la diada”, motiu pel qual va demanar que “sigui un Sant Jordi de dignitat” i de “reafirmació de la reivindicació continuada de ser país”.

A més de la recepció, l’IEI va celebrar jornada de portes obertes i a la tarda, la funció de titelles Hathi. Després de la recepció de l’IEI els autors es van desplaçar fins a la parada de Punt de Llibre, a la rambla d’Aragó, on el responsable, Miquel Bernal, obsequiava amb el vermut literari, activitat que s’ha convertit gairebé en cita obligada. Aquí va poder veure’s amb la felicitat dibuixada al rostre escriptors com Montse Sanjuan (Anna Grimm. Memòria mortal), Jaume Barrull (Missa funeral), Marta Alòs (Ulls maragda), Josep Maria Nogueras (Transparent), Laura Bernis (Capità 47), Meritxell Gené (Després dels esbarzers), Pep Coll (Al mateix riu d’Heràclit) o Josep M. Sans Travé (Sant Ramon, fundador del monestir de Vallbona), així com autors sense novetat aquest any com per exemple Maria Pons o Marialba Revés o altres a punt de treure-la, com el director executiu de SEGRE, Juan Cal, que ben aviat publicarà Operación Bucéfalo.També hi van assistir els responsables de les principals editorials de Lleida, com Pagès, Fonoll i Apostroph.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Creus que s'hauria de fer un confinament més estricte al territori lleidatà?