Segons un estudi lleidatà, l'hàbitat és més important que el clima en el conreu de tòfona

REDACCIÓ / Arnau Coma
Publicat: 
30-10-2024
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Segons un estudi lleidatà, l'hàbitat és més important que el clima en el conreu de tòfona
    Peu de foto: 
    Recerca de tòfona © Premsa UdL

Una investigació liderada pel Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), la Universitat de Lleida (UdL) i el Swiss Federal Research Institute (WSL), publicada a la revista Fungal Biology, conclou que l'hàbitat —sigui agrícola o silvestre— influeix més en les comunitats de fongs associades amb les tòfones que no pas el clima o els arbres hostes. En l’estudi també hi han col·laborat la unitat CTFC-Agrotecnio, la Universitat sueca de Ciències Agràries, la Universitat de Cambridge, l'Institut Txec de Recerca sobre el Canvi Global (GCRI), l'Institut Micològic Europeu (EMI) i el Centre de Recerca i Tecnologia Agroalimentària d'Aragó (CITA).

L’equip investigador ha analitzat comunitats de fongs en zones on es troben la tòfona negra (Tuber melanosporum) i la d'estiu (Tuber aestivum), en localitzacions d’Espanya i Suïssa, durant tres períodes de mostreig, observant tant hàbitats silvestres com plantacions i zones climàtiques mediterrànies i temperades. Els resultats mostren que les comunitats de fongs són més semblants en plantacions, encara que aquestes siguin de regions climàtiques diferents, que no pas entre zones de conreu i silvestres d'una mateixa regió.

Yasmin Piñuela, investigadora del CTFC i la UdL i primera autora de l’article, explica que “una plantació mediterrània dominada per alzines i una altra en zona temperada amb avellaners com a espècie principal tenen més similituds entre si que no pas una zona de conreu i una de silvestre dins la mateixa regió climàtica i amb els mateixos arbres hostes”. Piñuela atribueix aquestes similituds a factors com l’edat de l’ecosistema, les característiques del sòl i les pràctiques de gestió.

A més, l’estudi revela que les plantacions de tòfones inoculades amb T. melanosporum i  T. aestivum presenten una menor diversitat de fongs ectomicorrízics (aquells en simbiosi amb l’arbre hoste) en comparació amb els entorns silvestres. Segons els investigadors, les pràctiques agrícoles en plantacions afavoreixen la presència d’espècies de tubercles colonitzadores, cosa que pot influir en la composició fúngica global del sòl.

Comparteix

També t'interessarà