Serafín Morales: "En un futur proper els tractaments pel càncer de mama seran individualitzats"

LLEIDACOM/ Griselda Mas
19-10-2017
  • Serafín Morales: "En un futur proper els tractaments pel càncer de mama seran individualitzats"

Actualment l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRB) té 24 investigacions obertes en relació al càncer de mama. La majoria d'aquestes giren entorn de tractaments que converteixin en sensible un tumor que s'ha tornat resistent a causa d'altres tractaments o per la seva pròpia naturalesa. Un exemple que ens ha comentat Serafín Morales, metge adjunt del Departament d'Oncologia de l'hospital Arnau de Vilanova i responsable del tractament de càncer de mama a l'IRB, són els tumors triple negatius, que són molt resistents i els tractaments han d'anar dirigits al mateix tumor i no als teixits. "S'estan buscant nous tractaments, com fàrmacs o vacunes, ja que és un tipus de tumor molt resistent i normalment es combat amb quimioteràpia", ens afirma el doctor. De moment no es pot parlar de resultats, ja que aquest estudi es va començar fa 3 mesos i de moment hi participen unes 30 pacients.

El responsable considera que les campanyes de detecció precoç i una millor selecció dels tractaments, en funció dels tipus de tumors, estan ajudant al fet que el percentatge de mortalitat estigui disminuït i, per tant, estigui millorant la supervivència de les dones que pateixen aquesta malaltia. "La selecció dels tractaments és molt important, ja que podem evitar tractaments durs com la quimioteràpia", afirma el doctor.

Serafín Morales també creu que: "En uns anys els tractaments seran molt individualitzats. Ara són més homogenis però cada cop tenim més eines que ens ajuden a evitar tractaments llargs en casos que no són necessaris".

Cada any es diagnostiquen 4.600 casos nous a Catalunya 

De tots els tipus de càncers que hi ha, el càncer de mama és el més freqüent entre les dones catalanes i cada any se'n diagnostiquen 4.600 casos nous. Estudis realitzats des del Departament de Salut de la Generalitat s'ha confirmat que la supervivència a 5 anys de les dones diagnosticades amb aquest càncer mostra una tendència de millora en els últims anys, situant-se en el 85% en l'últim període analitzat a Catalunya.

El càncer de mama provoca anualment 980 morts a Catalunya però, la mortalitat a causa d'aquest tumor ha disminuit un 2,6% cada any degut a les millores en els tractaments i els programes de detecció precoç. Des de Salut també s'ofereix un Circuit de diagnòstic davant la sospita d'un càncer d'aquest tipus i també es disposa de les Unitats de consell genètic en càncer, que atenen a dones i famílies amb un risc més alt de patir aquest tumor i, per tant, poder reduir-ne l'impacte. 

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Carregant...
Load next