S'esperen de nou temperatures superiors als 40 graus durant aquesta setmana a Ponent

REDACCIÓ / ACN
Publicat: 
21-08-2023
Actualitzat: 21-08-2023 13:13
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • S'esperen de nou temperatures superiors als 40 graus durant aquesta setmana a Ponent
    Peu de foto: 
    FOTO: Miquel de Santiago

L'onada de calor per la qual està travessant Catalunya s'allargarà fins dijous amb temperatures que superaran els 40 graus a diversos punts del territori. Davant d'aquesta previsió, el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) ha activat avisos per calor amb categoria de perill alt en la majoria de les comarques per aquest dilluns i dimarts. Precisament, durant la matinada d'aquest dilluns s'han registrat temperatures extraordinàriament càlides. Segons ha informat el Meteocat, gran part del territori ha viscut una nit tropical, amb mínimes per sobre dels 20 graus, o una nit tòrrida, amb mínimes per sobre dels 25 graus. A Portbou (Alt Empordà) s'ha registrat la mínima més elevada de la nit, amb 30,3 graus.

Més enllà de Portbou, la matinada d'aquest dilluns ha deixat registres de rècord a altres punts del territori. És el cas de l'Observatori Fabra de Barcelona, on durant la nit s'ha registrat una mínima de 27,9ºC. Ara com ara, és la segona mínima més alta recollida a aquesta estació. El rècord es va batre el 8 d'agost de 1923, quan es va registrar una mínima de 28,6 graus.

A banda, s'han registrat mínimes inusualment altes al parc natural del Garraf (28,1ºC), al Raval de Barcelona (27,8ºC), al Museu de Badalona (27,7ºC) i al Santuari de Queralt de Berga (26,7ºC).

Davant la previsió que les temperatures, tant les mínimes com les màximes, augmentin durant les properes hores i dies, el Meteocat ha activat avisos per calor intensa amb categoria de perill alt en la majoria de les comarques del territori per aquest dilluns i dimarts. També manté activat el perill per calor intensa nocturna al litoral català.

Així, en les properes hores, a punts de Ponent, la temperatura màxima és probable que se situï entre els 39ºC i els 41ºC. Al Pirineu, els valors màxims fregaran els 38ºC, i a la resta del territori entre 35ºC i 38ºC. De fet, aquest passat diumenge ja es van superar els 40 graus a diversos indrets del territori, com és el cas d'Albesa, que va registrar la temperatura més elevada del dia, amb 40,7ºC. També es va superar el llindar dels 40 graus a la Femosa de Lleida, Castellnou de Seana, Vinebre, Seròs, Artés, Alcarràs i Gimenells.

L'episodi començaria a remetre de cara a divendres, tot i que no es descarta que es pugui allargar.

70 municipis en risc molt alt o extrem d'incendi forestal

A causa de l'onada de calor, una trentena de comarques de Catalunya es troben en risc alt o molt alt d'incendi forestal des de diumenge. Protecció Civil ha fixat el nivell 3 del Pla Alfa en 70 municipis de 13 comarques amb un perill molt alt o extrem d'incendis, ha elevat a 35 les comarques al nivell 2 amb un perill alt o molt alt, i n'ha deixat 4 al nivell 1, amb un perill alt o moderat.

En el cas de les zones amb un nivell màxim, el 3, des de la matinada d'aquest dilluns han quedat tancat els accessos als parcs naturals. Els parcs naturals que en quedaran afectats són el Garraf, el Montsant, el Montmell-Marmellar, els Ports, Montsec d'Ares, Montsec de Rubies i la Baronia de Rialb.

Per tant, Protecció Civil durà a terme controls d'accessos per evitar la presència humana en aquests espais amb dos objectius: d'una banda, per reduir el risc que es produeixi una ignició –el 90% dels incendis a Catalunya són d'origen antròpic, és a dir, causats d'una manera o altra per l'activitat humana–, i de l'altra, evitar que hi hagi persones en situació vulnerable a la zona en cas que es declari un incendi forestal. Mentre duri l'activació, els agents rurals es destinaran exclusivament a la prevenció d'incendis forestals, i es reforçarà la vigilància aèria. Així mateix, es fa una crida a la prudència per evitar qualsevol situació de risc, i es demana a la ciutadania que no es freqüenti el medi natural, especialment en hores de màxima insolació.

De fet, Protecció Civil ha anunciat aquest diumenge a la nit que posava en alerta el Pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya (Infocat) davant del risc d'incendi forestal que auguren "extrem" pràcticament tota la setmana. La decisió s'ha pres en una reunió del Comitè Tècnic del pla Infocat, format per tots els cossos d'emergències i organismes implicats. Protecció Civil també ha demanat a la ciutadania que extremi les precaucions prop de zones boscoses i que, en cas de veure foc o fum, s'avisi ràpidament al telèfon d'emergències 112.

Comparteix

També t'interessarà