Set centres educatius de la Lleida treballaran el pensament crític a l’aula
Set centres educatius de la província de Lleida han iniciat la publicació de les seves revistes escolars com a part d'un projecte d'Alfabetització Mediàtica i Informacional (AMI) impulsat pel diari Junior Report. Més de 8.000 estudiants formaran la redacció d'aquesta xarxa mediàtica, on al llarg del curs redactaran notícies, entrevistes i articles d’opinió en diversos formats: escrit, pòdcast o vídeo.
L'objectiu principal d'aquest programa és fomentar el pensament crític i reforçar la lectoescriptura en català, utilitzant la llengua com a eina clau per a la comunicació. El professorat segueix situacions d’aprenentatge dissenyades per periodistes i docents, que vinculen l'actualitat global i local amb les competències del currículum educatiu. Això permet als estudiants desenvolupar una visió crítica del món, integrar els coneixements en un context lingüístic i cultural propi, i reforçar el paper del català en la seva formació.
A través d’aquestes situacions, els alumnes investiguen, analitzen i creen continguts periodístics amb un esperit transformador. A més, els estudiants compten amb credencials i equips de periodisme mòbil per cobrir esdeveniments culturals, socials i esportius del seu entorn. Cada centre distribueix la revista escolar a les famílies a través d'una newsletter trimestral, fomentant una comunitat de lectors per a les seves publicacions.
Una novetat d’aquest curs és l’ampliació del programa a l'educació primària, a més de l’ESO i Batxillerat, responent a la necessitat de treballar competències lingüístiques des de les primeres etapes educatives. Aproximadament la meitat dels centres participants són públics, i la majoria ho implementa en les matèries de llengua i socials, dins d'una optativa o com a projecte.
Els centres educatius de Lleida que participen en aquest projecte són: l'Escola Garona (Vielha), l'Escola Ruda - ZER Val d’Aran (Naut Aran), l'Institut Maria Rúbies (Lleida), el Col·legi El Carme (Lleida), l'Institut d’Alcarràs (Alcarràs), l'Escola Pia Tàrrega (Tàrrega) i el Col·legi Episcopal (Lleida).
Des de l'inici del projecte RED el 2017, més de 6.000 articles han estat publicats per joves de diverses ciutats i en diferents idiomes, com el català, castellà, aranès, euskera, anglès, francès i alemany. Aquest projecte compta amb el suport d'institucions com Acer for Education, LCI Barcelona, la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna, i La Vanguardia. Junior Report també ha creat altres projectes educatius, com el diari d’actualitat Junior Report i el curs d’economia social ESCA, que compten amb el segell de qualitat pedagògica del Consell d’Innovació Pedagògica de Barcelona.