Set cries d'ós augmenten la població del Pirineu malgrat la mort de dos exemplars

R. RAMÍREZ
Publicat: 
28-06-2020
Actualitzat: 28-06-2020 11:24
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Set cries d'ós augmenten la població del Pirineu malgrat la mort de dos exemplars

Almenys set nous cadells fan que la població d’óssos continuï creixent al Pirineu, malgrat la mort en els últims tres mesos de dos exemplars adults. Així ho va anunciar aquesta setmana l’associació francesa Pays de l’Ours, que reuneix ajuntaments i entitats favorables a la reintroducció d’aquesta espècie, mentre que fonts pròximes al seguiment de l’ós a Lleida van corroborar aquestes dades. Es tracta de les cries de quatre femelles albirades des de la primavera passada, i hi ha la possibilitat que es detectin més naixements al llarg de l’estiu.

Una de les ósses va ser albirada el mes de maig passat a la zona de l’Arieja amb tres cadells nascuts l’hivern passat. També hi ha hagut albiraments de femelles amb un o dos exemplars, totes en territori francès. L’any passat es van registrar una desena de naixements, una xifra que no s’assolia des del 2016 i que és resultat del gradual augment de la població d’óssos.

Si el cens s’estimava en un mínim de 52 exemplars al Pirineu el mes d’abril passat, les set noves cries i la mort de Cachou i de l’exemplar abatut a trets aquest mes a França situarien la xifra en 57.

Malgrat que el nombre de naixements ha anat en augment en els últims anys, la població pirinenca no ha crescut al mateix ritme a l’haver-hi també nombroses baixes.

El cas de Cachou i de l’exemplar mort a trets estan sota investigació judicial als dos costats de la frontera, en un moment en el qual creix la confrontació entre defensors de l’ós i contraris a la seua presència al Pirineu (vegeu el desglossament).

Així mateix, aquest any s’ha declarat morta la femella coneguda com Hvala i cinc exemplars més, després de més de dos anys sense rastre.

De la mateixa manera, el mascle Pyros va ser declarat mort l’any passat.

Investigacions a Espanya i França i una recompensa polèmica

La investigació judicial sobre la mort de l’ós Cachou el mes d’abril passat està sota secret de sumari i el Govern francès demana conèixer els resultats de l’autòpsia, després que entitats ecologistes apuntessin a un possible enverinament. A França, la investigació per trobar la persona o persones que van matar un exemplar a trets a Uston, a prop de la frontera amb el Pallars Sobirà, té un factor inèdit: l’ONG ecologista Sea Shepherd ha ofert una recompensa a qui faciliti informació que condueixi a l’autor o autors dels fets. La quantia que ofereix l’entitat ha anat en augment i ahir va assolir els 50.000 euros. Aquest procedir ha indignat els contraris a l’ós, ja que consideren que incita a la “delació”, i han començat a reunir el seu propi fons per defensar possibles acusats per la mort de l’ós. També algunes entitats ecologistes s’han desmarcat d’aquesta iniciativa.

Comparteix

També t'interessarà