⏯️ Setanta obres de la Col·lecció Nacional de Fotografia i Art Contemporani 'envaeixen' el Morera

ACN
Publicat: 
15-12-2021
Actualitzat: 15-12-2021 9:04
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ Setanta obres de la Col·lecció Nacional de Fotografia i Art Contemporani 'envaeixen' el Morera
  • ⏯️ Setanta obres de la Col·lecció Nacional de Fotografia i Art Contemporani 'envaeixen' el Morera
  • ⏯️ Setanta obres de la Col·lecció Nacional de Fotografia i Art Contemporani 'envaeixen' el Morera

El Museu Morera de Lleida ha inaugurat aquest dimarts l'exposició 'Encreuaments' que inclou més d'una setantena d'obres dels dipòsits de la Col·lecció Nacional de Fotografia i d'Art Contemporani. El director del museu, Jesús Navarro, ha remarcat la necessitat que aquestes col·leccions incloguin creadors de les terres de Ponent i és aquí on ha intervingut el Morera per tal de proposar la compra d'obres de "creadors rellevants" del territori. La mostra és el resultat del treball conjunt entre les institucions i després, les obres es quedaran a l'equipament, que tal com ha confirmat Navarro, té garantida la nova seu en construcció a Rambla Ferran després d'assolir el compromís d'obra fixat per no perdre els ajuts Feder.

Navarro ha volgut posar en valor l'esforç "important" que ha fet la Generalitat per augmentar el pressupost per fer les compres d'aquestes obres. Així, ha indicat, que s'ha passat dels 150.000 euros inicials per foto i art contemporani, a gastar prop de 500.000 euros. Segons Navarro, és una aportació prou rellevant per donar "cobertura" en temps de pandèmia i ha desitjat que altres institucions se sumin a aquesta iniciativa.

En l'àmbit fotogràfic es presenten sis adquisicions d'autors vinculats a les terres de Lleida i procedents de les compres fetes en els darrers tres anys (2019 – 2021). Aquest conjunt està format per fotografies de Palmira Puig, fotògrafa nascuda a Tàrrega i recentment redescoberta que va formar part de l'avantguarda fotogràfica brasilera durant els anys cinquanta; Toni Prim, autor destacat de la fotografia catalana contemporània amb un conjunt d'obra retrospectiva.

També Jordi V. Pou, amb el veterà projecte 'Kokovko.info', un diari íntim i personal fet amb imatges preses amb un telèfon mòbil; Santi Iglesias, conegut fotògraf que retrata la realitat rural i fronterera del territori ponentí; Espe Pons, amb un assaig fotogràfic vinculat a la memòria històrica de les víctimes del franquisme i Paula Artés, fotògrafa vinculada també a Lleida amb imatges del projecte 'Fuerzas y cuerpos', una acurada investigació sobre la invisibilitat del control social que exerceixen els cossos policials.

En l'àmbit vinculat a l'art contemporani es presenten també les adquisicions corresponents a la Col·lecció d'Art Contemporani, que de de l'any 2018 s'han dipositat al Museu Morera. En aquest cas 39 obres rellevants d'artistes vinculats a les terres de Ponent, com els ja coneguts Lluís Trepat, Albert Coma Estadella, Àngel Jové, Carles Hac Mor, Antoni Abad o Albert Bayona, tots ells destacats creadors lleidatans de l'art contemporani.

Així mateix, no es descuiden l'emergència artística d'Olga Olivera – Tabeni, Martin Llavaneras, Pol Merchan, Joan Pallé o Antoni Pinent, o l'obra d'artistes vinculats a la creació contemporània catalana que ajuden a enriquir les col·leccions del Museu com Nora Ancarola, Carles Pujol, Mar Arza, David Bestué, Enric Farrés Duran, Núria Güell, Pere Llobera, Marina Núñez i Rubén Verdú.

L'exposició, que ocupa totes les sales d'exposicions del Museu, es podrà visitar fins el 24 d'abril de 2022.

Comparteix

També t'interessarà