Sílvia Just: "Seria interessant reflexionar sobre on hem après el que sabem de sexualitat"

LLEIDA.COM | Maria Lozano
Publicat: 
28-07-2021
Actualitzat: 21-09-2021 11:26
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Sílvia Just: "Seria interessant reflexionar sobre on hem après el que sabem de sexualitat"
    Peu de foto: 
    Foto Miquel de Santiago

Saps tot el que hauries de conèixer sobre els preservatius? Són moltes les persones que a l’hora de practicar sexe utilitzen els preservatius com a metode de protecció, ja sigui com a barrera per a evitar l’embaràs o el contagi d’Infeccions de Transmissió Sexual (ITS). Hem visitat Dàlia, una botiga de productes íntims a Lleida que, sota no només comparteix nom amb la flors, sinó també amb els pilars fonamentals que defineixen el projecte: NATURALITAT, INTEGRACIÓ i SUBTILESA. Allí ens hi atén la Sílvia Just per a respondre tots els dubtes que tinguem al voltant de la sexualitat sense tabús.


  • Creus que actualment cal més educació sexual, especialment entre els i les joves?
    Sí. A l'escola s'ha rebut molt l'educació sanitària sexual, per exemple, com introduir un preservatiu. I és veritat que és molt important, però no ens han parlat mai per exemple, dels genitals, un tema encara avui és un tema tabú. Tampoc s'ha parlat del clítoris ni del penis... Seria interessant que féssim una reflexió d'on hem rebut el que sabem de la sexualitat. Malauradament avui en dia encara "aprenem" de la pornografia, amb tot el que comporta.
    A més, és important parlar de les emocions i com gestionar-les, perquè en sentir-nos plens i a gust amb un mateix ens farà viure la nostra sexualitat d'una manera o una altra. Després d'una relació sexual seria interessant preguntar-nos si ens sentim alegres i amb energia o frustrats i decebuts. És important fer aquest treball intern.
    Des de Dàlia volem fer projectes que donin aquestes eines d'educació sexual que ens manquen.
     
  • ​Creus que s'hauria de parlar més de la masturbació?
    Sí, perquè al final, el més important és conèixer-se a un mateix,  explorar-te d'una manera conscient i plena i saber el que t'agrada.  Molts cops venen dones que diuen: "si no hi ha algú que em doni plaer, no tinc sexe". I els hi diem "què ningú que tu per esbrinar què t'agrada i què no". És la teva anatomia, el teu cos. És súper interessant intentar trencar aquestes barreres.
     
  • Quina diferencia hi ha entre el preservatiu masculí i femení? Algun és més car que l'altre?
    Hi ha moltes diferències, entre les principals, els materials. El preservatiu femení el material està de poliuretà, mentre que els masculins poden ser de làtex.
    A més, el femení està dissenyat per a la vagina i com que les persones amb vulva no responen amb una erecció quan estan excitades, no és necessari estar excitada com a tal per a introduïr-lo, per tant no s’ha d’esperar a un moment concret per posar-lo. De fet, els preservatius femenins es poden posar fins a vuit hores abans, ja que no els afecta el canvi de temperatura ni la humitat.
    Si hem de remarcar algun desavantatge,el preservatiu femení fa una mica més de soroll que el masculí, per això es recomana posar-te'l 20 minuts abans de mantenir relacions, ja que s'adhereix millor a les parets de la vagina. A més, quant més practica es tingui, més ràpid será introduir-lo.
    Respecte a la compra, el femení no es ven a tot arreu, i és més car. El preu oscil·la entre els dos o tres euros per cada preservatiu.
     
  • Com es posen els preservatius?
    El femení té dos anells, l'intern i l'extern. El primer s'estreny pels cantons i s'introdueix dins de la vagina. Seguidament, es posen els dits dins de l'anell extern i s'introdueix fins al coll de l'úter. Aquest està fora de la vagina, recobreix la vulva. Per treure'l només l'has d'estirar. Quan es posa el preservatiu femení, al adherir-se a la vagina no importarà si està dilatat o no. 
    El preservatiu masculí es posa a la punta del penis erecte amb el reservori a la punta del gland i vas baixant desenroscant fins la base del membre. És important que no quedin superfícies amb aire perquè es pot trencar. El preservatiu queda adherit al penis i ja es poden mantenir les relacions sexuals.
     
  • N'hi ha de diferents tipus segons la forma, lubricació o altres aspectes?
    Hi ha mil i un tipus de preservatius masculins. Els clàssics, els XL, d'extrafins, extragruixuts, extralubricats, els espermicides -que no es recomanen tant-, amb estries per donar més plaer a la dona, els retardants, amb sabors, amb colors, els combinats... N'hi ha moltíssims.
     
  • La mida també importa, oi? Com funcionen les talles dels preservatius masculins? 
    En els masculins és molt important saber el tallatge. Quan el penis està erecte s'ha de mesurar la part més gruixuda. Es mesura el diàmetre del penis, no la llargada.
    Hi ha diferents tallatges. Aquí tindrem una firma que tindrà fins a set tallatges. Es important que el preservatiu sigui còmode i que la parella noti les sensacions. Però també és essencial que no llisqui ni que restringeixi. Ha de tenir la mesura exacta.

 

Foto Miquel de Santiago
Foto Miquel de Santiago
  • Si no en trobo d'una talla al supermercat o a la farmàcia, on més puc trobar-ne?
    Avui en dia és molt fàcil trobar preservatius. Moltes botigues tenen parafarmàcia, d'altres establiments estan especialitzats en sexualitat, per internet, i també en trobarem a màquines expenedores
Foto Miquel de Santiago
  • Fan falta els preservatius amb les joguines?
    Normalment les joguines tenen la superfície porosa, i és normal que s'hi posin bacteris. És molt interessant utilitzar preservatius, ja que és més saludable.
    Ja sigui sol/a o en parella, si la joguina entra en la cavitat anal i després en la vaginal, és molt important canviar el preservatiu, ja que poden haver-hi infeccions i, fins i tot, restes fecals. 
Comparteix

També t'interessarà