Silvia Lara: "Hem d'evitar proporcionar un hàbitat amb aigua estancada per al mosquit tigre"

LLEIDACOM/ Griselda Mas
Publicat: 
02-07-2018
Actualitzat: 04-07-2018 19:08
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Silvia Lara: "Hem d'evitar proporcionar un hàbitat amb aigua estancada per al mosquit tigre"

L'estiu ja és aquí i la presència de mosquits i insectes cada cop va a més. Un dels mosquits que porta convivint amb nosaltres des de fa uns anys és el mosquit tigre, una espècie invasora que va arribar a Catalunya al 2004 i que des d'aleshores s'ha extès arreu del territori. Però això no ho és tot, ja que les fortes pluges recollides durant aquesta primavera han provocat acumulacions d'aigua, creant un hàbitat perfecte per al desenvolupament d'aquest tipus de mosquit.

Per tal de prevenir i saber més sobre aquest insecte transmissor de malalties tropicals, hem parlat amb la Dra. Silvia Lara, especialista en Alergologia i Immunologia Clínica de Vithas Lleida.

  • Què és el mosquit tigre i d'on ve?

El mosquit tigre (Aedes albopictus) és una espècie de mosquit, concretament un dípter nematócer que pertany a la família culicidae. És de color negre i té una mena de dibuixos blancs al tórax i l'abdonem, a més de bandes negres i blanques a les potes i una línia blanca al centre del tórax i del cap. La seva longitud és d'entre 5 i 10 mm. 

Aquest mosquit es originari del sud-est d'Asia i s'ha anat expandint per Àfrica, Amèrica i Europa des del 1979, i posteriorment per la zona del Pacífic. A Espanya es té documentació de la presència d'aquest insecte des del 2004 i a Catalunya es va detectar per primera vegada a Sant Cugat del Vallés aquell mateix anys. Així doncs, és una espècie invasora que concentra el seu període d'activitat des del mes de maig fins al novembre.

  • En què es diferencia de la resta de mosquits?

A més de l'aspecte, es diferencia pels seus costums. Aquest insecte és diürns mentre que el mosquit comú és més nocturn. També tenen menys tendència a entrar a les cases, precisen d'escassa aigua per dipositar els seus ous i prefereixen aigües netes. El mosquit comú necessita majors superfícies d'aigua, principalment estancades i brutes.

  • Suposa un perill per a la salut humana?

Els insectes poden actuar com a transmissors d'enfermetats produïdes per virus com el del Dengue, Chikungunya i Zika. És a dir, malalties que són endèmiques d'altres zones del planeta però, a través de l'arribada d'aquestes espècies invasores han començat a globalitzar-se, i encara que els riscos sanitaris puguin ser aquí molt reduïts, no estan absents.

Al juny de 2010 es va crear la Comissió Interinstitucional per a la Prevenció i Control del Mosquit Tigre a Catalunya, amb l'encàrrec d'elaborar l'estratègia per a la prevenció i el control del mosquit tigre a Catalunya, amb l'objectiu de minimitzar la seva densitat i dispersió.

  • On es troba normalment?

El mosquit tigre es reprodueix en qualsevol lloc on hi hagi petites quantitats d'aigua estancada durant uns dies, preferiblement en recipients foscos. Això implica que pot tenir com a "casa" qualsevol recipient en el qual acumulem aigua: tests, llaunes, plats, galledes, cendrers,.. qualsevol objecte que contingui aigua i deixem oblidat en terrasses, jardins, balcons i que l'aigua es mantingui allí almenys una setmana. No precisa grans quantitats d'aigua, per la qual cosa l'àmbit “domèstic” no està lliure d'ell.

  • Quins són els símptomes de la seva picada?

Són les femelles del mosquit les que piquen als mamífers i ho fan de forma bastant agressiva, per la qual cosa aquesta picada sol doldre, així com sagnar lleugerament.

D'altra banda no es diferencien d'altres picades, és a dir, la zona on ha picat estarà inflamada, vermella i amb picor igual que amb la resta de mosquits.

  • Com podem evitar les seves picades?

Primer hauríem d'evitar proporcionar-los un hàbitat per desenvolupar-se i en aquest sentit cal conscienciar-se per no deixar recipients amb aigua en l'exterior. Després, no hi ha manera d'evitar les seves picades al 100%. Com a prevenció cal saber que són insectes amb costums normalment diürns, és a dir, són més actius de 18 a 21 hores, encara que alguna vegada ens poden sorprendre a la nit. Tot i que poden entrar en els habitatges, prefereixen estar a l'exterior i arran de terra, per la qual cosa la majoria de les picades són a les cames. Per això si es pot evitar sortir a l'exterior en aquestes franges horàries, portar cobertes les extremitats inferiors i ruixar-nos de repel·lent, seria una forma d'intentar evitar les seves picades.

  • Quin tipus de repel·lent és més adequat per a lluitar contra el “tigre”?

En l'actualitat hi ha una gran varietat de productes repel·lents amb agents actius molt diferents, tant naturals com d'origen químic. Tot i que no disposo de dades contrastades que recolzin que uns siguin millors que uns altres, és important saber que, com a norma general, els repel·lents basats en olis essencials, com l'oli de gerianol o cintronella, tenen menys efecte.

  • Què em de fer un cop ens ha picat?

Podem aplicar-nos aigua freda sobre l'àrea afectada, encara que també existeixen locions per calmar les picors, per baixar la inflamació i evitar que s’expandeixi el verí. També em d'evitar rascar-nos en la mesura del possible. La ingesta d'un comprimit d'un antihistamínic pot també alleujar la picor i en ocasions si apareix una inflamació de forma ràpida i en una zona que dificulta la mobilització (turmell, genoll) també un comprimit de cortisona ajudarà a disminuir-la.

Comparteix

També t'interessarà