Sindicats de Lleida es concentraran el Primer de Maig a la Seu Vella

ACN
29-04-2021
  • Sindicats de Lleida es concentraran el Primer de Maig a la Seu Vella

La UGT i CCOO de les Terres de Lleida es concentraran aquest Primer de Maig al migdia davant de la Porta dels Apòstols de la Seu Vella. Sota el lema, 'El país té un deute amb la seva gent treballadora', volen denunciar la situació de precarietat i pobresa que viuen molts treballadors i persones, agreujada per la crisi social i econòmica de la covid-19. Els sindicats adverteixen que la demarcació de Lleida pot superar aviat els 30.000 aturats perquè molts treballadors afectats per ERTO poden acabar anat al carrer. En aquest sentit, reclamen a l'Administració polítiques decidides per capgirar-ho. A la vegada, CCOO i UGT volen fer aquest 1-M un reconeixement als treballadors de sectors essencials per l'"esforç" dut a terme durant la pandèmia.

La UGT i CCOO de les Terres de Lleida tornaran a sortir al carrer aquest Primer de Maig, després de no poder-ho fer el 2020. Enguany, però, no es manifestaran sinó que han convocat una concentració estàtica a les dotze del migdia a la Seu Vella, un espai que han triat per garantir que es puguin guardar les distàncies de seguretat. Amb aquesta mobilització, volen exigir a l'Administració mesures per revertir la situació de precarietat i pobresa que viuen molts treballadors i un gruix important de la societat. A la vegada, els sindicats volen aprofitar l'1 de Maig per reconèixer i visibilitzar la tasca dels treballadors essencials i de persones que de forma altruista han contribuït a tirar el país endavant durant la pandèmia.

Els sindicats han advertit que la demarcació de Lleida pot superar aviat els 30.000 aturats i també denuncien l'elevada xifra de temporalitat en els contractes, la bretxa salarial del 15,7% i que la taxa d'atur juvenil és de gairebé el 50%, unes xifres consideren "insostenibles". Així mateix, assenyalen que a l'entorn d'un 30% dels treballadors afectats per ERTO poden acabar quedant-se sense feina. Rodríguez ha recordat que a Lleida hi ha 29.824 persones afectades per ERTO, un 4,2% del total de Catalunya, i els sectors més afectats són l'hostaleria i el comerç, seguits per la indústria i la construcció.

La secretària general de CCOO de Lleida, Cristina Rodríguez, ha reclamat polítiques concertades amb els agents socials que garanteixin unes condicions laborals i uns salaris i unes pensions "dignes", amb uns models econòmics "justos i equitatius, que permetin superar les desigualtats". "La crisi social de la covid-19 té cara de dona", ha afirmat Rodríguez. Així, ha tornat a exigir al govern de l'Estat el compliment dels acords amb els agents socials per incrementar de nou el salari mínim interprofessional (SMI) i derogar les reformes laborals i la reforma de les pensions del 2013.

El secretari de la UGT de les Terres de Lleida, José Luís Aguilà, ha posat el focus en les dificultats que, sobretot, viuen joves, dones i gent gran i ha remarcat que cada cop més ciutadans han de recórrer a l'ajuda dels serveis o entitats socials. D'aquesta manera, ha reivindicat polítiques dirigides a les persones per capgirar el "retrocés" en l'àmbit laboral i social dels darrers anys i una aposta ferma pels serveis públics. Des de la UGT i CCOO han reclamat la necessitat que Catalunya tingui govern aviat per tal d'afrontar amb polítiques la crisi provocada per la covid-19 i encara els reptes futurs.

Des d'ambdós sindicats també han emplaçat les administracions lleidatanes a treballar plegats amb agents econòmics i socials per definir i redibuixar el model productiu d'aquestes comarques amb vista als pròxims anys. En aquest sentit, defensen que cal aprofitar les oportunitats que generen els fons europeus Next Generation. D'altra banda, han tornat a exigir solucions per superar els "problemes estructurals" de la campanya de la fruita que la pandèmia ha fet aflorar i, així, dignificar les persones que hi treballen. A la vegada, els sindicats han rebutjat que l'aplicació de mesures més restrictives a Lleida que a la resta de Catalunya per la covid-19, davant la desescalada asimètrica a la qual es va referir el conseller Sàmper.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta