Sis claus per tornar a l'escola amb energia i bons hàbits

LLEIDACOM / Laura Gómez
03-09-2021
  • Sis claus per tornar a l'escola amb energia i bons hàbits

Queden pocs dies perquè els més petits i joves comencin el curs escolar. Un any més, el curs acadèmic estarà marcat per restriccions Covid-19 i mesures de seguretat. Per a molts, començar de nou la rutina d'estudiar és una il·lusió perquè tornen a veure als seus amics, als professors i és l'inici de noves relacions socials a l'entorn educatiu, però per a uns altres, la volta a la rutina es fa molt difícil i un veritable martiri. Les vacances s'acaben i comença –una vegada més- un any escolar amb canvis, moltes experiències plenes d'aprenentatge i també molts matins de molta son, esmorzars ràpids i horaris rutinaris que a la llarga pot ser angoixant. Perquè els nens i les nenes tinguin una tornada a l'escola el més vital i sana possible, és molt important que els pares siguin conscients del suport que necessiten els fills en aquest moment. Ajudar a crear rutines és clau per a fer que els nens i nenes tornin al col·legi sense dramatismes.

Factors:

  • Hàbits i rutina saludable

Horaris de la son: És important restablir els hàbits de la son; anar al llit aviat ajudarà el nen o nena a descansar prou per a tenir energia l'endemà. El millor és no tornar de les vacances el dia abans de començar la tornada a l'escola, és aconsellable arribar dos o tres dies abans.

Menjars saludables: Durant les vacances els sopars solen ser molt més tard de l'habitual i amb aliments poc saludables. Es recomana anar incorporant sopars lleugers, però rics en nutrients, així com l'esmorzar del dia de la tornada a l'escola. D'aquesta manera, els nens tindran més energia i rendiran millor. Un sopar equilibrat conté pocs greixos i sucres, així com un esmorzar revitalitzant ha de contenir peces de fruita i lactis.

Menys hores en les pantalles: En l'era digital en la qual vivim és difícil que els nens i nenes no utilitzin dispositius electrònics, resulta complicat de controlar. El que sí que es pot vigilar és el temps que estan exposats a les pantalles. Està comprovat que la llum de les pantalles ve lligat a una reducció de melatonina –l'hormona de la son-, la qual cosa pot comportar insomnis o dificultats per a agafar el son. Experts recomanen no exposar-se a les pantalles dues o tres hores abans d'anar a dormir.

  • Suport emocional i psicològic

Parlar d'emocions: Aquest és un dels punts més importants, així com els hàbits saludables. Parlar amb el teu fill sobre les emocions que genera la tornada a l'escola farà que se senti més segur/a. D'aquesta manera ajudaràs a identificar i a gestionar els canvis que pot comportar tornar a la rutina.

Il·lusió de tornar: El paper dels pares per a donar ànim i parlar amb il·lusió sobre la tornada a l'escola, crearà en els fills una actitud positiva davant aquests canvis. Serà de molta ajuda per als nens expressar un ànim positiu davant la tornada a l'escola.

Reunions familiars: Compartir moments en família és fonamental perquè els nens se sentin en confiança plena i acompanyats en les seves rutines escolars. Reunir-se en família i parlar dels assoliments, somnis o metes farà que es fixin un objectiu i des de molt petits incorporin la participació en el treball per les coses que volen. Sempre es pot començar per preguntar-los com ha anat la primera setmana.

Treballar la frustració: Emocionalment la frustració pot ser una cosa molt difícil de manejar i a llarg termini es pot convertir en un veritable problema de pes. L'ajuda dels pares des d'un principi és essencial perquè els nens i nenes puguin afrontar i superar les situacions de frustració.

Comparteix

També t'interessarà