S'obre la licitació per a la futura estació d'autobusos de Lleida

ACN
15-04-2020
  • S'obre la licitació d'un nou projecte per a la futura estació d'autobusos de Lleida

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha iniciat la licitació de la redacció d'un nou projecte per a la futura estació d'autobusos de Lleida a l'entorn de l'estació de trens de la ciutat. Aquesta instal·lació ha de substituir l'actual situada al carrer Saracíbar i permetrà facilitar l'intercanvi de viatgers entre els serveis de bus i ferrocarril, tant amb les línies convencionals com amb l'alta velocitat. El departament estima que les obres de construcció i posada en servei de la futura estació comportaran una inversió de fins a 12 milions d'euros. L'objectiu és que la nova estació d'autobusos de Lleida pugui entrar en funcionament durant l'any 2023 i que aculli anualment prop d'1,4 milions d'usuaris.

El nou projecte permetrà actualitzar el projecte amb què treballaven en els últims anys la Generalitat i l'Ajuntament de Lleida, donada la necessitat d'adaptar-lo a la demanda i necessitats actuals i futures de transport públic a la ciutat i d'aprofitar la possibilitat de connexió amb el nou pont de Príncep de Viana. Aquesta infraestructura donarà un accés pràcticament directe a les principals vies de comunicació que enllacen amb la ciutat.

El document que es redactarà inclou un estudi d'alternatives amb les diverses solucions d'implantació i configuració de l'estació en possibles àmbits a l'entorn de l’estació ferroviària. Un cop adjudicat el projecte, el termini de redacció és de deu mesos.

Segons Territori i Sostenibilitat, la proximitat de les estacions d'autobús i de ferrocarril permetrà una intermodalitat del transport de viatgers que provocarà sinèrgies positives entre el tren i autobús interurbà. A més, com a avantatge afegit, cal recordar que més de la meitat de les línies urbanes d'autobús circulen per aquest punt.

La nova estació, que estarà adaptada a persones amb mobilitat reduïda, ocuparà una superfície d'un màxim de 10.000 metres quadrats i tindrà una capacitat màxima de 27 autobusos en zones d'andanes i de 10 en zones d'estacionament. Es preveu que la instal·lació entri en funcionament durant l'any 2023.

Pla de l'Estació

La construcció de la nova estació d'autobusos de Lleida s'emmarca en l'aposta de l'actual consistori municipal per fer viable l'anomenat Pla de l'Estació. Un àmbit urbanístic que regula l'entorn de l'estació de trens i que fa més de quinze anys que està aturat per la manca de viabilitat econòmica de les diferents unitats d'actuació que s'hi preveuen.

La Paeria iniciarà en breu una modificació puntual del planejament urbanístic que permetrà, d'acord amb ADIF i els altres propietaris de la zona, reordenar els diferents espais, connectar la rambla Ferran i el barri Noguerola amb el barri de Pardinyes i dotar l'àmbit d'equipaments comercials dins la trama urbana de la ciutat, habitatges i la futura estació d'autobusos.

El primer tinent d'alcalde i regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de Lleida, Toni Postius, considera que la redacció d'un projecte suposa "una gran oportunitat" per fer realitat la nova estació d'autobusos de la ciutat de Lleida. "Després de molts anys, s'obre el camí per fer realitat la implantació d'aquesta infraestructura, que a més enfilarà la resolució del que la Paeria vol que sigui el Pla de l'Estació", ha assenyalat. Postius ha destacat que "la sintonia amb la Generalitat i Territori i Sostenibilitat és molt bona per donar sortida a l'estació d'autobusos de Lleida". "S'hi treballa amb tots els esforços per endegar un projecte molt necessari per la ciutat i que dignificarà la imatge de Lleida", ha afirmat.

Pel secretari d'Infraestructures i Mobilitat, Isidre Gavín, la nova estació "ha de ser una infraestructura ambiciosa i moderna, pensada per atendre els serveis del futur". Pel que fa a la ubicació, Gavín considera que "era necessari un nou projecte per aprofitar les noves oportunitats d'una ubicació més adequada, perquè doti l'estació de la capacitat i els serveis que una ciutat com Lleida necessita".

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta