⏯️ Solsona implanta el servei de recollida selectiva porta a porta

ACN
05-11-2021
  • ⏯️ Solsona implanta el servei de recollida selectiva porta a porta
  • ⏯️ Solsona implanta el servei de recollida selectiva porta a porta

La capital del Solsonès aplicarà, a partir del 15 de novembre, el sistema de recollida selectiva porta a porta després d'anys de preparatius. El nou model de gestió de residus busca augmentar la taxa de reciclatge, que ara se situa al voltant de 40%, fins al 70%. "És el nostre repte", explica a l'ACN el regidor de Medi Ambient, Ramon Montaner, qui assegura que la majoria de veïns entenen que és necessari aplicar el model, tot i que n'hi ha que estan neguitosos. No és el cas del Josep Espluga, veí de la ciutat, que diu que, de fet, ell ja intenta reciclar a casa. Altres com la Laura, en canvi, són reticents perquè senten que el fet que revisin les escombraries "és un atac a la intimitat". "Aquí ens coneixem gairebé tots", afegeix.

L'Ajuntament ha estat anys dissenyant un model de recollida de residus adaptat a la diversitat urbanística del municipi. "Tenim totes les casuístiques possibles, des de masies aïllades que no tenen la possibilitat de recollir els cubells a casa seva, cases unifamiliars, grans edificis amb concentració d'habitatge, fins a un nucli antic amb molt pendent i carrers molt estrets. Hem aplicat la millor solució en cada cas", ha explicat el regidor de Medi Ambient, Ramon Montaner. Així, per exemple, en el cas dels habitatges disseminats del Vinyet, caldrà dipositar els residus a les àrees d'aportació tancades amb accés electrònic.

Abans d'aplicar el sistema, l'Ajuntament ha estat realitzant sessions informatives gratuïtes entre els veïns. S'hi ha explicat el funcionament del nou servei i s'han resolt dubtes. De mitjana, un ciutadà de Solsona genera 4,5 contenidors de residus l'any. La taxa de reciclatge a la ciutat és baixa i no arriba al 40%. L'objectiu de l'Ajuntament, amb l'aplicació del porta a porta, és superar el 70%.

La sortida de Solsona encareix la recollida de residus als nuclis rurals

Els alcaldes de Pinós, La Molsosa, Riner, Castellar de la Ribera i Navès alerten que la sortida de Solsona del sistema de recollida de residus comarcal farà que s'incrementi el cost d'aquest servei. Lamenten que, malgrat que la capital del Solsonès ja fa molt temps que va anunciar que implantaria el sistema de recollida de residus porta a porta, el Consell Comarcal no ha fet res per evitar-ho. En el cas de Pinós, per exemple, s'estima que l'increment sigui d'uns 10.000 euros anuals mentre que, per algunes famílies, el sobrecost podria arribar fins als 400 euros.

L'alcalde de Riner, Joan Solà, ha explicat que fa temps que s'ha acordat un nou sistema d'illes tancades i controlades per fer la recollida rural de residus, però denuncia que el Consell Comarcal "no té ni el projecte ni el finançament". "Ha arribat el dia en què Solsona inicia el porta a porta i, pels motius que sigui, seguim amb el mateix model però amb uns costos molt més elevats", ha lamentat Solà.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Com afrontes l'arribada del setembre?