Som care, robots intel·ligents per tenir cura de les persones grans que viuen soles

REDACCIÓ
Publicat: 
20-10-2021
Actualitzat: 20-10-2021 13:23
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Som care, robots intel·ligents per tenir cura de les persones grans que viuen soles
  • Som care, robots intel·ligents per tenir cura de les persones grans que viuen soles
  • Som care, robots intel·ligents per tenir cura de les persones grans que viuen soles

El Grup Saltó ha presentat al saló Municipàlia Som care, una aplicació que ajuda i facilita el seguiment de les persones grans que viuen soles o dependents a través d’un robot. Es tracta d’una original plataforma robòtica d’última generació personalitzada, és a dir, configurada per tal que faci preguntes a l’usuari sobre aspectes bàsics del seu dia a dia a fi de fer-ne un seguiment acurat i, en cas necessari, de gestionar les alertes o emergències d’una manera ràpida i eficaç.

Jordi Cabau, responsable tècnic del Grup Saltó ha explicat que aquesta aplicació amb robots i dispositius IoT (Internet de les Coses) connectats, també “ajuda a combatre la solitud, ja que l’aspecte del robot, amb una cara i uns ulls en moviment, li aporten un aspecte amigable i proper”.

L’empresa lleidatana exhibeix a Municipàlia dos robots, el Meriteny i Misty. El primer té una gran mobilitat i pot mapejar una casa, detectar a la persona de la qual “té cura” a través d’un reconeixement facial i, en cas necessari i a petició d’aquesta, avisar a una sèrie de contactes que té registrats per establir comunicació via videoconferència. El Misty té les mateixes funcionalitats però menys mobilitat (es pot moure a través d’una habitació).

Els robots personalitzats poden “parlar” i interactuen amb l’usuari. Així, a més de captar els requeriments de la persona (per exemple, “em trobo malament”, “truca al metge”) i activar l’avís corresponent, també estan programats amb una sèrie de preguntes (“has dormit bé?”, “has pres la medicació?”, “ja has sortit a passejar?”) destinades a fer un seguiment i recordar a l’usuari tasques bàsiques.

A més de millorar la vida de les persones grans que viuen soles, l’aplicació facilita la tasca dels cuidadors i els professionals de centres assistencials, residències, hospitals, etc. Les aplicacions robòtiques es comercialitzaran aviat, després d’un any de proves pilot en diverses llars de Barcelona.

Comparteix

També t'interessarà