Suport profesional per cobrir les necessitats psicosocials dels afectats por el Covid19

REDACCIÓ
27-03-2020
  • Suport profesional per cobrir les necessitats psicosocials dels afectats por el Covid19
  • Suport profesional per cobrir les necessitats psicosocials dels afectats por el Covid19
  • Suport profesional per cobrir les necessitats psicosocials dels afectats por el Covid19

La Fundació ”la Caixa” posa a disposició dels malalts per coronavirus i els seus familiars a tot Espanya els 230 professionals (psicòlegs, treballadors socials, infermers, metges i agents pastorals), que desenvolupen el programa per a l’Atenció Integral a Persones amb Malalties avançades, emmarcat en l’Estratègia de Cures Pal·liatives del Sistema Nacional de Salut. 

L’objectiu és que els professionals del programa proporcionin als afectats per la COVID-19 una atenció emocional, social i espiritual, càlida i personalitzada, que complementi la tasca de les unitats mèdiques, i que també ofereixin atenció al dol en circumstàncies extremes com les dels familiars de les víctimes de la pandèmia.

Distribuïts en una xarxa de 43 equips d’atenció psicosocial (EASPS), els professionals actuaran en les unitats del coronavirus dels 129 hospitals de tot Espanya i en les 133 unitats de suport domiciliari en què treballen normalment atenent persones que es troben al final de la vida i els seus familiars.

Lleida, desenvolupa el programa un EAPS de DomusVi Lleida conformat per quatre professionals que actuen al Centre Sociosanitari Jaume Nadal Meroles, l’Hospital Santa Maria, l’Hospital Comarcal del Pallars, i a set unitats d’atenció domiciliaria. 

El president de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Isidre Fainé, ha expressat: “Tots hem de contribuir a pal·liar els efectes de la pandèmia del coronavirus i a fer més suportables els seus efectes. L’atenció psicosocial de les persones afectades per una situació tan desconeguda i el suport tant a elles com als seus familiars vol ser una llavor d’esperança conseqüent amb la nostra missió d’ajudar les persones més vulnerables a cada moment”.

Al llarg dels seus 11 anys de recorregut, aquest programa de la Fundació ”la Caixa” ha ofert atenció a 182.000 pacients i 248.000 familiars. El Consell d’Europa el distingeix com a servei exemplar en l’atenció psicològica, espiritual i emocional. A Lleida han estat atesos 4.791 pacients i 6.272 familiars.

L’avaluació científica del programa conclou que l’atenció psicosocial oferta respon a les necessitats i millora en el 90 % els símptomes que provoca la malaltia i que perjudiquen l’estat anímic i psicològic dels malalts atesos. L’estudi estableix que el 92 % de les persones malaltes qualifiquen d’excel·lent i molt bona l’atenció rebuda, i prop del 90 % asseguren que han pogut resoldre temes difícils (la majoria, referents a la comunicació i la relació amb la família i l’entorn) gràcies a aquest suport.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Creus que davant de la malaltia de l'Alzheimer...