Suposa un perill els matalassets i figures inflables per als nens i nenes?

REDACCIÓ
15-07-2020
  • Suposen un perill els matalassets i figures hinchables per als nens i nenes

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) recomana que els nens aprenguin a nedar al més aviat possible, no confiar en les joguines aquàtiques i mantenir la vigilància sobre els més petits en tot moment. Les figures inflables, les petites barques inflables i la majoria dels matalassets i els flotadors es consideren joguines aquàtiques, no elements de seguretat, per la qual cosa no estan obligats a complir unes normes bàsiques de flotabilitat. Per això OCU adverteix sobre els usos no recomanables d'aquestes joguines:

  • Només han d'usar-se en zones on el nen pugui donar suport a les plantes dels peus. Mai en la mar, ja que el corrent podria arrossegar-los cap a dins.
  • Si mesuren menys de 120 cm, els matalassets es consideren joguines. Cal evitar portar-les a zones profundes, i ull amb adormir-se damunt!
  • I molta cura en tirar-se sobre la joguina prop de la vora de la piscina: pot rebotar i colpejar-se contra la vorada.

A més, OCU ofereix cinc consells bàsics de seguretat en l'aigua:

  1. El socorrista, sempre a prop: han d'evitar-se les platges sense socorrista. En piscines públiques i de comunitats de veïns de més de 30 habitatges o en piscines de més de 200 m² de superfície, la seva presència és obligatòria.
  2. Respectar les banderes: les platges amb bandera verda assenyalen una mar tranquil·la, al contrari que la bandera vermella, que prohibeix el bany. La bandera groga indica condicions poc favorables per al bany: ull als menors.
  3. Evitar les zones de bany de rius i gorgs. En aquests llocs existeix un risc d'infecció per coronavirus. Per contra, l'aigua de mar i de les piscines està higienitzada per la presència de sal o de clor.
  4. Embarcar de manera segura: si es navegarà en una embarcació d'esbarjo o a practicar algun esport nàutic, cal usar armilla salvavides i assegurar-se que els més petits van sempre protegits.
  5. Compte amb els salts: s'ha d'evitar bussejar o saltar en aigües tèrboles, podria haver-hi roques o altres persones nedant que no són visibles. En la piscina, cal evitar que els nens corrin i juguin prop de les vores.
  6. Si fa falta, demanar ajuda: si estant en la mar se sent cansat, tracti de conservar la calma. No nedi contra corrent. És convenient posar-se d'esquena i impulsar-se només amb les cames, en paral·lel a la platja.

En cas d'accident en l'aigua, OCU recorda que s'ha de cridar als serveis d'emergència al 112 i ni sobreestimar les forces, especialment en la mar.

 

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Renoves l'armari cada tardor?