Tabac: de la moda a l'adicció

REDACCIÓ | Maria Lozano
Publicat: 
31-05-2021
Actualitzat: 31-05-2021 11:21
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Tabac: de la moda a l'adicció

El tabac és una de les dues drogues legals que es poden comprar i prendre a l'Estat Espanyol. Així i tot, els efectes que té són noci per la salut, tant a curt com a llarg termini. El dia 31 de maig se celebra el Dia Internacional contra el Tabac.

Des de LLEIDA.COM aquest dia volem remarcar la importància de la prevenció del tabac sobretot entre les persones més joves. El 25% per cent de les persones de quinze anys o més fuma. I és que la influència que els adolescents tenen del seu entorn molts cops els empeny a fumar. I poc després ja no ho fan per moda,sinó que s'enganxen.

La prevenció del consum del tabac en els més joves és un tema complex que requereix la implicació de tota la societat: des dels pares fins a treballadors estancs, passant per professionals de l'educació. Per això, en parlem de tot plegat amb Sergi Pla, educador social de La Seu d'Urgell, i Blai Nebot, professor de l'Institut Joan Brudieu de la capital de l'Alt Urgell.


 

Entrevista a Sergi Pla, educador social de La Seu d'Urgell

  • De quina franja d'edat es composen els joves a qui eduques?
    Els menors que educo ara tenen entre 8 a 17 anys. La majoria tenen entre 13 i 16 anys.
     
  • I aquests adolescents fumen? M'imagino que no davant vostre... Com ho notes?
    Alguns sí que fumen i ho notem de diverses maneres: ens ho diuen ells, els veiem fumar pel carrer i no s'amaguen, a vegades fan olor de tabac i a vegades perquè un altre t'ho diu.
     
  • N'has enxampat algun fumant?
    Més d'un cop. Quan ho fan fora del recinte no podem fer-hi res, perquè és cosa seva. Però quan fumen al centre sí que tenen conseqüències, perquè està prohibidíssim fumar. Tot i que normalment no fumen dins, algun cop hem vist que estan al pati castigats i qualsevol persona del carrer els hi dóna un cigarro.
     
  • Com a educador, com creus que pots prevenir que els adolescents fumin?
    Si un menor ingressa al centre sent adolescent, és molt difícil poder fer gaire cosa, a no ser que els seus pares els hi hagin marcat molt la prohibició de fumar. Però quan vénen de famílies que ja fumen i ho tenen bastant normalitzat, és molt fàcil que els menors arribin a fumar.
    Així i tot, crec que s'ha de treballar abans que hi hagi factors de risc clars. Quan tenen onze i dotze anys -ja són preadolescents- és el millor moment per treballar-ho.parlant de les conseqüències que té el tabac per la salut. El més important és que les tinguin presents des d'un principi.
     
  • Feu xerrades amb els menors sobre el tabac i les seves conseqüències? Hem fet alguna però últimament no. Treballem individualment amb cada menor per aportar la informació que sigui necessària.
     
  • Hi ha algun càstig per als menors que fumen? Depèn. Si fumen a la llar sí que hi ha càstig, i greu. Si fumen a l'exterior, a vegades fem veure que no ho sabem, però en altres sí i treballem perquè se'n redueixi el consum.
     
  • Creus que és difícil prevenir que els menors fumin a l'adolescència? Cada cas és particular. però els nens es fixen en els seus adults de referència. I si aquests no fumen, el menors és més possible que tampoc ho facin. L'altra forma de prevenció és fixar-se amb qui es relaciona el menor i en les seves amistats.

 

Entrevista a Blai Nebot, professor de l'Institut Joan Brudieu

  • En quina franja d’edat treballes?
    De 16 a 17 anys
  • A classe dediques temps a parlar del tabac i els seus efectes? Es fan xerrades? No, no faig xerrades sobre tabaquisme, però si aprofito contingut assignatures per a parlar de drogues i altres addiccions.
     
  • Quin càstig tenen els adolescents quan fumen dins a l’institut? A l'institut està completament prohibit. És una falta de disciplina greu amb possible sanció d'expulsió. 
     
  • Com creus que es pot prevenir que els adolescents fumin? La prevenció ha de ser pluridisciplinar; tot i això parlar i veure éls efectes es una bona "prevenció de xoc".

 

 

Comparteix

També t'interessarà