Tall de digestió: símptomes, causes i prevenció

LLEIDACOM / Lourdes Farré
06-07-2020
 • Tall de digestió: símptomes, causes i prevenció
  Peu de foto: 
  Imatge d'arxiu

Els talls de digestió poden ocórrer en qualsevol època de l'any, però són més habituals amb l'arribada de l'estiu, ja que són freqüents els banys a la platja, la piscina i tenim una major exposició al sol. Per aquest motiu des de Lleida.com, volem alertar als nostres #Lleidacomers de prendre les mesures adequades perquè això no els passi.

Què és

El tall de digestió són els símptomes digestius que tenen lloc en produir-se un xoc tèrmic. No obstant això, el nom correcte és hidrocució, ja que quan el cos entra en contacte amb aigua freda, es produeixen uns canvis en la pressió arterial i en la freqüència cardíaca.

El risc de patir nàusees, debilitat, pèrdua de coneixement i fins i tot un infart davant un canvi brusc de temperatura després de la ingesta d'un menjar és major en persones grans o que prenen alguna medicació. No obstant això, pot ocórrer-li a qualsevol.

Causes

Prendre el sol, fer exercici, ingerir una abundant quantitat d'alcohol o banyar-se després d'un dinar pot provocar un tall de digestió. El més probable és que es produeixi quan l'aigua estigui molt freda o si la temperatura corporal és més elevada del normal a causa de passar molt temps al sol o per haver realitzat exercici intens. En aquests casos, el contrast de temperatures és més fort i la reacció de l'organisme més exagerada.

Així mateix, un dinar pesant pot provocar un tall de digestió, ja que després de menjar la sang s'acumula en l'aparell digestiu i arriba en menor quantitat a la resta del cos. Per això, es recomana esperar dues hores després del dinar abans de ficar-se a l'aigua.

Símptomes

 • Mal de panxa.
 • Marejos i nàusees.
 • Un descens de la pressió arterial.
 • Calfreds.
 • Visió borrosa.
 • Pell pàl·lida.
 • Xiulets a les orelles.

Prevenció

Milers de casos per ofegament es produeixen a l'any, encara que segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS) no n'hi ha cap causat directament per tall de digestió. Tanmateix, això pot resultar d'extrema gravetat, per això els experts recomanen seguir una sèrie de recomanacions bàsiques per evitar-ho:

 • Entrada a l'aigua de forma progressiva, mullant el cos a poc a poc per adaptar gradualment al canvi de temperatura.
 • No ingerir menjars abundants abans d'un bany.
 • Esperar dues hores per tornar a mullar-se.
 • Hidratar-se correctament.
 • No beure líquids freds després d'haver realitzat exercici físic intens.
 • Evitar els canvis bruscos de temperatura.

Diagnòstic

El diagnòstic és fonamentalment clínic segons els símptomes i signes descrits.

Tractaments

Si una persona pateix un tall de digestió a l'aigua, els experts assenyalen que és molt important treure-, col·locar-lo amb les cames enlaire per prevenir una lipotímia, vestir-o tapar-li amb una manta per mantenir la seva calor corporal i comprovar si respira o no. A més, s'ha d'alertar els socorristes i cridar al 112.

Així mateix, poden aparèixer vòmits o diarrees, per això s'ha de rehidratar la víctima amb aigua o sèrum, ja que l'objectiu principal és que la pressió arterial de la persona s'estabilitzi. Si el tall de digestió no és greu, l'afectat es recuperarà en un període de dues hores.

En el cas extrem d'aturada cardiorespiratòria, els experts assenyalen que s'han de començar amb les maniobres de reanimació cardiopulmonar bàsica després d'haver cridat al servei d'emergències.

Altres dades

Els especialistes adverteixen que un tall de digestió pot succeir a la banyera de casa prenent un bany molt calent. En aquest cas, la víctima passa d'una temperatura més moderada a una més calenta.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta