Tàrrega acollirà residències creatives de 12 companyies nacionals i internacionals abans de la Fira

REDACCIÓ
Publicat: 
11-04-2018
Actualitzat: 11-04-2018 12:36
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Tàrrega acollirà residències creatives de 12 companyies nacionals i internacionals abans de la Fira

FiraTàrrega rebrà enguany, en els mesos previs a la celebració del certamen, 12 companyies nacionals i internacionals que realitzaran residències artístiques a la capital de l'Urgell per preparar els projectes escènics que presentaran a FiraTàrrega 2018, del 6 al 9 de setembre. La presència de les companyies a la ciutat desenvolupant els espectacles forma part del programa Suport a la Creació 2018, que arriba a la vuitena edició i que esdevé un complement a l'oferta cultural de la ciutat ja que culmina amb tot un programa d'assajos oberts. Enguany, hi ha previstos un total de 10 assajos en què les companyies poden interactuar amb el públic.

L'objectiu del programa Suport a la Creació és apropar a la ciutadania de Tàrrega els processos de creació de les companyies que han estat seleccionades per tenir un ingredient de recerca i innovació en l'àmbit de les arts de carrer, que és un àmbit que FiraTàrrega s'ha proposat explorar i rellegir aquest any tenint molt en compte les circumstàncies sociopolítiques actuals.

Els projectes seleccionats

El Màster i Postgrau de Creació en Arts de Carrer de FiraTàrrega té un pes important en aquestes residències ja que hi ha tres espectacles que hi tenen relació: l'opera prima de Claudia González (de la companyia D'Jade) exalumna del Màster, que presentarà Ohtli, un homenatge a l'existència i a la saviesa ancestral en forma de ritual col·lectiu; també el col·lectiu d'artistes Emilia Gargot, nascut al Postgrau, presentaran ZH o 36 milions d'anys a 120 km/h, una mirada sobre la individualitat que, paradoxalment, ens ha deixat la globalització; i, Proyecto X de la companyia Silere formada per Maria Capell i Andrea Paz, ambdues exalumnes del Màster, és una reflexió lúdica al voltant de la configuració i els usos de l'espai públic, sobre com els límits externs dialoguen i coarten els nostres límits interns. 

La individualitat i la seva posició en la societat i els seus límits també centraran diversos espectacles, com Flou papagayo de Mumusic Circus, en què tres cossos, tres veus, s'uneixen en un circ en què cada individu és imprescindible per a l'existència de l'altre. També Tha zpar (L'espera) de Hui Basa, un espectacle sobre la gestió individual i col·lectiva de la por i la resistència a la violència; i també Painball, el primer espectacle de carrer de Les Impuxibles, que parla de la llibertat com a individus i societat, i de com ens modifiquem i ens definim. El treball de Diana Coca a Corporeïtats al límit, observa l'espai urbà en termes d'alliberament i d'intercanvi per poder transformar-lo i democratitzar-lo de manera radical.

FiraTàrrega enceta una nova col·laboració amb l'Espai Guinovart d'Agramunt impulsant el projecte Arc Residual de Joan Rieradevall, enginyer químic, i l'artista visual Albert Gusi. Presenten un gran arc que convida a reflexionar sobre el sentit de l'art i sobre la nostra capacitat per intervenir o interferir en el medi. L'art és també el vehicle de John Fisherman en el seu projecte #moneyforfreeun projecte d'investigació al voltant de la manipulació, la postveritat i el reclam de l'activisme enfront de la passivitat. A més, FiraTàrrega continua apostant per les companyies consolidades com Joan Català i la seva proposta 5.102 m/s, que té el ferro com a matèria principal per aprofundir en les possibilitats musicals dels materials a través de la dansa, el gest, el circ, la curiositat. 

Pel que fa a les produccions internacionals, el programa Suport a la Creació aquest any aposta per dues peces, un projecte d'escriptura dramàtica d'Antonio Zúñiga i Melina Pereyra, un encàrrec específic de FiraTàrrega que vol fer una mirada externa i objectiva a la recerca i recuperació de la memòria històrica coincidint amb el desplegament del Pla de fosses de la Generalitat de Catalunya a Tàrrega. I Hunting for the unicorn de Becki Parker & Vero Cendoya fruit de la col·laboració entre FiraTàrrega i Stockton Internacional Riverside Festival que treballarà al voltant del tema de l'autisme.

Comparteix

També t'interessarà