Tàrrega celebra el nové Embarrat amb una reflexió sobre la "Mare Terra" i la preservació del planeta

REDACCIÓ
Publicat: 
27-05-2023
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
 • Tàrrega celebra el nové Embarrat amb una reflexió sobre la "Mare Terra" i la preservació del planeta
  Peu de foto: 
  Ajuntament de Tàrrega
 • Tàrrega celebra el nové Embarrat amb una reflexió sobre la "Mare Terra" i la preservació del planeta
  Peu de foto: 
  Ajuntament de Tàrrega
 • Tàrrega celebra el nové Embarrat amb una reflexió sobre la "Mare Terra" i la preservació del planeta
  Peu de foto: 
  Ajuntament de Tàrrega

El Museu Trepat de Tàrrega obria ahir la novena edició de l’Embarrat - Festival de Creació Contemporània, aparador de l’art més transgressor i avantguardista. Enguany, com a eix temàtic, es convida el públic a reflexionar sobre els perjudicis que la societat ha inferit al medi ambient al llarg del temps. En aquest sentit, es vol promoure el pensament crític i la conscienciació envers la necessitat de preservar el planeta. I ho fa exhibint els projectes de vuit artistes novells agrupats sota el nom de “Mare Terra”, treballs que a la vegada interactuen en l’entorn de l’antiga fàbrica Cal Trepat.

Les obres han estat seleccionades per la comissària Anna Roigé, del Centre d’Art La Panera de Lleida. La mostra col·lectiva “Mare Terra” està ubicada a la Nau 18. En paral·lel, s’exhibeixen al Museu Trepat altres propostes com és el cas d’una instal·lació artística feta per persones amb discapacitat intel·lectual de l’Associació Alba, dirigides per Joan Codina. ‘Cap a l’abisme’, reflexió sobre la societat de consum i les deixalles que provoca, és una acció participativa i inclusiva amb capses de cartró reciclades.

La primera jornada de l’Embarrat 2023 ha ofert un recorregut guiat per les diferents creacions exposades així com l’espectacle de dansa ‘The Big City’ a càrrec de la ballarina Mabel Olea o el concert del grup Flora amb ritmes urbans.

A l’acte de benvinguda, l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú ha posat en valor el caràcter del festival com a “plataforma de promoció per a joves artistes novells i estudiants d’art” a la vegada que ha destacat “el caràcter inclusiu” de la programació d’enguany. Per la seva part, el regidor de Cultura, Carlos Vílchez, ha definit l’Embarrat com a “focus que irradia cultura i posiciona Tàrrega en aquest àmbit”. Finalment, el director de l’Embarrat, Jesús Vilamajó, ha apuntat que certàmens com l’Embarrat “ajuden a estimular el pensament a través de les arts”.

Exploració de l’art contemporani

Al programa també destaquen, per exemple, les instal·lacions ‘Quan l’origen somia amb la diàspora’ de Ferran Lega (que inclou una intervenció poètica de Cleofé Campuzano); ‘Sec en sec’, de Jordi Rocosa; o un itinerari amb Quim Packard. Les obres exposades conviuran durant tot el dia d'avui amb ‘performances’, concerts, accions i conferències. Després, fins al diumenge 4 de juny, es faran visites guiades a les exposicions concertant cita prèvia a direccio@embarrat.cat).

Accions transgressores

En relació a les activitats paral·leles, La Contaminació SL ofereix recitals d’un sol poema per a una sola persona als antics lavabos de la foneria. També és innovador el concert de Pep Aymerich i Lluïsa Paredes amb destral, tronc i violoncel. No falten la música electrònica i els visuals de Núria Andorrà o el vermut musical de Grozza.

Avui, dissabte 27, a les 8 del vespre, tindrà lloc l’anunci del Premi IEI - Embarrat 2023, al qual seguirà l’espectacle “Parenòstic” de la menorquina Anna Ferrer, dirigit per El Niño de Elche, i la sessió musical de Grozza ‘Candy’s Discothèque: from Disco to Disco’, un tribut a l’antiga discoteca targarina. L’Embarrat també convida a gaudir dels sopars a la fresca davant les naus de Cal Trepat mentre la fàbrica bull d’activitat.

L'Embarrat està organitzat per Ajuntament de Tàrrega, Museu Trepat i Cultura i més, amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Consell Comarcal de l’Urgell, Centre d’Art La Panera de Lleida i Lo Pardal - Fundació Guillem Viladot d’Agramunt.

Ajuntament de Tàrrega
Comparteix

També t'interessarà