El novè Embarrat farcirà d’art, poesia i música l’antiga fàbrica Trepat de Tàrrega

REDACCIÓ
Publicat: 
20-05-2023
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El novè Embarrat farcirà d’art, poesia i música l’antiga fàbrica Trepat de Tàrrega
    Peu de foto: 
    Ajuntament de Tàrrega

L’Embarrat – Festival Creació Contemporània torna els dies 26 i 27 de maig al Museu Trepat de Tàrrega. En la novena edició, l’antiga fàbrica de maquinària agrícola es transformarà en escenari d’exposicions, recitals de poesia, espectacles de dansa i música en una mostra de les últimes tendències artístiques del moment. Sota el concepte “Mare Terra”, s’inclou un programa amb l’obra d’artistes que reflexionen sobre els perjudicis que les societats han inferit sobre la Terra al llarg dels temps, mentre que busca fer despertar en el públic una reflexió crítica de la societat actual envers el planeta.
 
El festival es referma un any més com a aparador de nous talents artístics amb l’exposició «Mare Terra - Equilibri», oberta fins al 4 de juny a la nau 18. La comissària Anna Roigé, del Centre d’Art La Panera de Lleida, ha seleccionat 8 obres per aquesta exposició col·lectiva formada per Alejandra Glez, Almudena Soullard, Anna Llimós i Mireia Garcia, Antònia Maria Gual Ginart i Marina Blanco Nisa, Laura Torres Bauzà, Lía Pérez Cruz, Mariona Cañadas i Pedro Murúa, i Paula Vicente Puiggròs.
El grup d’artistes participants arriben de Madrid, València, Mallorca i Barcelona, i la meitat dels quals provenen d’escoles d’art. Representen la creació més emergent i abracen la temàtica proposada des de mirades molt diverses.
 
L’Embarrat es manté com un festival inclusiu i participatiu. Per primer any incorpora a la convocatòria del mes de maig una instal·lació artística feta per deu persones amb discapacitat intel·lectual de l’Associació Alba, dirigides per l’artista Joan Codina. La instal·lació, que es podrà veure al moll de Cal Trepat, porta per nom ‘Cap a l’abisme’ i és una reflexió sobre la societat de consum i les deixalles que provoca.
 
S’ha preparat durant els mesos d’abril i maig a Guissona i consta d’una munt de capses de cartró d’embalatges recuperades del carrer que han estat intervingudes artísticament amb motius pictòrics. Alhora és una acció participativa on tothom podrà pintar la seva capsa de cartró i afegir-la a la instal·lació.

Precisament, l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú ha destacat avui en roda de premsa el caràcter inclusiu de l’Embarrat com un dels seus principals valors. A més, ha subratllat el fet que “el festival exerceix de plataforma perquè nous artistes puguin fer un salt endavant en la seva trajectòria”.
 
Per la seva part, el regidor de Cultura, Carlos Vílchez, ha apuntat que “l’Embarrat contribueix a divulgar entre el públic el patrimoni industrial de Cal Trepat, un dels nostres principals exponents museístics”.
 
D’altra banda, Jesús Vilamajó, director de l’Embarrat, ha definit la proposta com un gran aparador d’art en viu amb peces de gran sensibilitat que faran reflexionar sobre la conservació del planeta Terra. “Volem acostar l’art a tothom amb accions participatives i de conscienciació social”, ha afegit. A la roda de premsa també han assistit Montse Balcells, productora de l’Embarrat, i Jaume Espinagosa, director del Museu Trepat.

L’edició d’enguany ofereix una programació transversal per a tots els públics, de reconeguda qualitat artística i amb multiplicitat de llenguatges vinculats a la música, la poesia, la dansa i l’art. La inauguració, el divendres 26 de maig, anirà a càrrec de Mabel Olea, amb l’espectacle de dansa ‘The Big City’. La ballarina, artista performativa i coreògrafa, ha col·laborat amb Rigoberta Bandini a ‘Ay Mamá’, i abraça en els seus projectes la crítica a la sexualització dels cossos.
 
Anna Ferrer, per la seva part, presentarà el nou projecte ‘Parenòstic’, espectacle cru i sofisticat dirigit pel Niño de Elche on l’artista balear posa en equilibri dos universos de tradició i creació. Serà l’espectacle de cloenda el dissabte 27 de maig.
 
La programació inclou també la instal·lació artística i sonora ‘Quan l’origen somia amb la diàspora’ de Ferran Lega, amb intervenció poètica de Cleofé Campuzano, a la Foneria; la instal·lació ‘Sec en sec’, de Jordi Rocosa a la Nau 4; un itinerari artístic amb Quim Packard al Departament Comercial; a més de l’exposició d’artistes emergents de la Nau 18 i de ‘Cap a l’abisme’ al Moll de la fàbrica.
 
La Contaminació SL oferirà recitals d’un sol poema per a una sola persona als antics lavabos de la foneria; la companyia In Situ! intervindrà amb accions performatives amb paisatge sonor en directe; Pep Aymerich i la violoncel·lista Lluïsa Paredes oferiran una impressionant acció artística amb destral, tronc i violoncel; la música, l’electrònica i els visuals de Núria Andorrà amb ‘Nu.a’ ens esperen a la nau 18; i el grup Flora presentarà el seu primer disc ‘Llegenda’ a la nau 5 barrejant pop-punk i l’emo dels 2000 amb elements contemporanis de gèneres com l’Hyperpop o el Trap.

Dissabte al matí, el festival comptarà amb un taller de reciclatge artístic per a infants i adults per pintar una capsa de cartró i afegir-la a la instal·lació ‘Cap a l’abisme’. Un any més, el vermut electrònic torna dissabte a la nau 5  amb la proposta ‘Palillo, oliva, vermut i fórmula’ de Grozza, qui oferirà a la nit un fi de festa amb ‘Candy’s Discothèque: from Disco to Disco’, tribut a l’antiga discoteca targarina.
 
L’Embarrat convida també a gaudir dels sopars a la fresca davant les naus de Cal Trepat mentre la fàbrica bull d’activitats en aquesta novena edició del festival.
 
Per segon any consecutiu, a més, l’Embarrat incorpora un programa expandit amb accions a la tardor i amb dues noves col·laboracions. Juntament amb La Soll de Tàrrega, espai autogestionat i col·laboratiu, es preveu una jornada de reflexió entorn els usos de la terra; i amb la fundació Lo Pardal d’Agramunt, el festival obrirà un convocatòria artística conjunta.
 
Embarrat està organitzat per Ajuntament de Tàrrega, Museu Trepat i Cultura i més, amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Consell Comarcal de l’Urgell, Centre d’Art La Panera de Lleida i Lo Pardal - Fundació Guillem Viladot d’Agramunt.

Comparteix

També t'interessarà