Taula de debat sobre la situació actual del Turó de la Seu Vella
Aquest dimarts la Cambra de Comerç de Lleida ha acollit la taula de debat sobre el Turó de la Seu Vella, organitzada en el marc del Dia Internacional dels Monuments i Llocs. La jornada, que portava per títol, “El Turó de la Seu Vella en la visió de l’Agenda 2030” ha servit per escoltar diferents aportacions a l’entorn del conjunt patrimonial emblemàtic de la ciutat de Lleida.
La segona tinent d'alcalde de la Paeria, Jordina Freixanet, ha fet un repàs de les diferents actuacions que s’han fet al turó, en els darrers anys, com la restauració del baluard de la Reina i de Louvigny, i ha destacat que es treballa en la renovació del Pla Director i la dotació de 400.000 euros dels fons Next Generation per a la recuperació de la biodiversitat i de l’espai natural del turó. També ha posat en valor la relació del turó amb la redefinició de la Carta a la Ciutadania en el sentit de subratllar i materialitzar els drets de 3a generació i dret a la ciutat, el dret al patrimoni i el dret a tenir una Seu Vella en condicions.
Freixanet ha subratllat que no es pot caure en el desànim perquè “amb dades a la mà el turó passa per un moment d’esperança” en tots els sentits. A més, la segona tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Lleida ha plantejat repensar el model actual de consorci per implementar una cogovernaça amb totes les administracions, amb les entitats i representants de la ciutadania de Lleida.
En aquest sentit, la segona tinent d’alcalde ha destacat que la Seu Vella ha de ser la punta de llança de l'impuls de la Cultura, Turisme i Promoció Econòmica, de Lleida i del territori, i que totes les visions han de sumar, sense imposar-ne cap, buscant punts de trobada per a treballar tots plegats per l’objectiu marcat de manera estratègica i on s’hi puguin establir prioritats.
La taula de debat ha traçat una llista d’intervencions que han anat des de la necessitat de ser referents passant pel Pla Global de Gestió per al Turó, els àmbits d’actuació i els punts crítics i les exigències de la candidatura a patrimoni UNESCO.
L’acte s’ha realitzat en un espai de la Cambra de Comerç i entre altres hi ha assistit Jaume Saltó i Marc Cerón, president i vicepresident de l’entitat, el director del Consorci, Joan Baigol, el president dels Amics de La Seu Vella, Joan Ramon González, el president de l’Associació d’Amics de la UNESCO, Pep Tort i el mateix coordinador de la taula, Ramon Pujades, entre altres.