Tècnica pionera a Lleida per eliminar grans pedres del ronyó sense cirurgia

R.RÍOS
Publicat: 
19-02-2018
Actualitzat: 19-02-2018 9:48
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Tècnica pionera a Lleida per eliminar grans pedres del ronyó sense cirurgia
  • Tècnica pionera a Lleida per eliminar grans pedres del ronyó sense cirurgia
  • Tècnica pionera a Lleida per eliminar grans pedres del ronyó sense cirurgia

Les comarques lleidatanes disposen des de fa un any aproximadament d’una tècnica pionera en el camp de la urologia que permet eliminar les pedres de gran mida que es formen al ronyó, un problema que afecta al voltant del 10% de la població, sense necessitat de sometre el pacient a una intervenció quirúrgica.

L’Hospital Vithas Montserrat va implantar en aquell moment la ureterorenoscòpia flexible (que és el nom que rep aquesta nova tècnica) i ja ha resolt una quinzena de casos. A més, l’Arnau de Vilanova també l’ha incorporat recentment i des del gener l’han utilitzat en cinc pacients. “La majoria dels càlculs renals [que afecten generalment més homes que dones i és un dels processos més dolorosos per als pacients] es poden eliminar amb la litotrícia [popularment coneguda com la banyera], però les més dures, les que són de més mida o les que se situen en determinats llocs de difícil accés requerien fins ara una operació o una perforació de ronyó”, explica Pep Auguet, uròleg de referència de la Unitat de Litiasi del Vithas Montserrat i adjunt del Santa Maria.

La nova tècnica, que també podria arribar a ser d’utilitat per observar tumors que s’originin en aquesta zona, consisteix a introduir la nova tecnologia pel conducte de l’orina fins als urèters i fins a arribar a la pedra, que es polvoritza mitjançant la utilització d’un làser. “D’aquesta forma, el pacient pot anar-se’n a casa al cap de només dos o tres hores i pot fer una vida normal a partir de l’endemà, mentre que abans, per eliminar aquest tipus de càlculs, la cirurgia o la perforació de ronyó requerien gairebé una setmana d’ingrés hospitalari”, apunta Ricard Recasens, cap del servei d’Urologia de l’hospital Santa Maria i del Vithas Montserrat.

A més, la ureterorenoscòpia flexible, encara que comporta un cert risc que es produeixin infeccions, redueix considerablement els efectes secundaris, principalment els que fan referència a les sagnies i a les fugues urinàries. Aquesta nova tècnica, que ha començat a popularitzar-se recentment i que a Catalunya només es practicava en tres centres mèdics, està indicada per a persones de totes les edats i serveix tant per a homes com per a dones.

Sobre els factors que poden estar darrere de la seua formació, asseguren que és complicat de saber i que poden influir diferents variants en cada persona com podrien ser el tipus d’alimentació, la composició de l’aigua que s’ingereix o l’existència de malalties prèvies, entre altres aspectes. Per a l’eliminació, els uròlegs disposen de diferents tècniques, tant externes com aquelles en les quals és necessari practicar una intervenció quirúrgica. No obstant, amb les noves tècniques basades en el làser la cirurgia quedarà reduïda a casos puntuals.

Patologia que afecta gairebé el 10% de la població

La formació de pedres al ronyó és una patologia que afecta entre el vuit i el deu per cent de la població. “En zones com Lleida, pel tema de les aigües, fins i tot hi pot haver una prevalença més gran”, expliquen els doctors Pep Auguet i Ricard Recasens. Els experts reconeixen que els còlics nefrítics són un dels processos més dolorosos que pot viure un pacient.

Comparteix

També t'interessarà