Teresa Ibars: "L'hàbit de llegir comença a casa"

LLEIDACOM / Laura Gómez
Publicat: 
16-04-2021
Actualitzat: 22-04-2021 16:06
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Teresa Ibars: "L'hàbit de llegir comença a casa"

Teresa Ibars va néixer a Aitona l'any 1962. Tot i estudiar el grau d'història, s'ha dedicat a escriure obres literàries des de ben joveneta. Es defineix com una persona "inquieta, curiosa i molt motivada" i, a més a més, ens confessa que no decideix publicar els seus escrits fins que no ho té "prou clar". D'altra banda, reafirma que l'hàbit de llegir comença a casa i que ara mateix té molts temes interessants per treballar, però, quins són? Ella mateixa ens ho explica.


  • Com et defineixes/ Descriu-te? 

Em defineixo inquieta, curiosa, lectora i molt motivada per tot allò que sigui fer créixer el sector que es dedica a la cultura.

  • Per què comences a escriure?

Començo a escriure, i de ben joveneta, com una necessitat íntima. De fet encara és una necessitat molt íntima. He publicat poc i no ho faig fins que tinc prou clar que em convenç del tot allò que he escrit.

  • Cinc cèntims dels projectes a futur que tens com a escriptora?

Més que projectes tinc temes que m'interessen i en els quals investigo com lectora i com a persona que m'agrada escriure. Actualment estic treballant en un parell de temes d'interès. Pot ser el més profund és sobre la mort. Reflexionar sobre aquest gran tema em fa buscar i llegir i escriure. Després he de reconèixer que m'agrada el fet dels relats breus i estic fent provatures al respecte.

  • Tens algun/a referent literari? Qui?

Oi tant. En tinc molts i sempre em costa triar quan em fan aquesta pregunta, perquè a més els referents han estat uns o altres segons el moment de la meua vida. Però vaja podríem dir que he llegit molt perquè m'encanta com escrivia i que deia Stefen Zweig, Edith Warthon, Víctor Català, la gran Mercè Rodoreda, els Cien años de soledad de Gabriel García Marquez, el Gattopardo de Lampedusa.... no sé... em costa molt triar

  • Quin aspecte penses que s’ha de reforçar/treballar per difondre el plaer de la lectura?

Com ja he dit s'ha de reforçar el treball des de la infantesa de les persones. L'ensenyament i l'educació són indispensables. Aquest per tant es un treball a llarg termini.

  • Com celebraràs aquest Sant Jordi?

Vull passejar, continuar mirant llibres i parlant de llibres. Vull fes festa de veritat. L'any passat va ser massa trist. Festa i llibres.

  • Com afecta l’adaptació d’aquesta celebració a la relació entre escriptor/a i lector/a?

Està clar que afecta tot el món de les restriccions però aquest any i venint del que vam patir el sant jordi 2020 i el del juliol passat, hem de ser curosos i fer tot el que puguem per minimitzar els efectes del que ens va suposar l'anterior edició.

  • Hi ha gent que no té l’hàbit de llegir en el seu dia a dia, però que li agradaria fer-ho. Com es pot incorporar l’hàbit de llegir?

Per mi solament hi ha una manera i és la de fer-ho troncal i insubstituïble des de la infantesa. L'escola i les famílies tenen molt a fer i els qui dissenyen plans d'estudis s'ho haurien de prendre molt molt en serio. Els hàbits lectors de les famílies també són indispensables

  • Quins penses que són els motius pels quals la gent no li dedica més temps a la lectura?

Massa soroll, massa immediatesa, massa distraccions ràpides i que evadeixen. No obstant jo soc optimista. Continuo pensant que hi ha, a totes les generacions, bons lectors i gent que no agafa un llibre en la seva vida. 

  • Esmenta algunes obres que recomanes llegir almenys un cop a la vida?

Una mica les he dit abans. El Gattopardo, el Cien años de soledad, L'edat de la innocència de la Warthon, els Drames rurals de la Català, Crim i càstig de Dostoiervsky, Carta d'una desconeguda d'Zweig, l'ultima parada de Sandor Marai... buffff em costa triar i en diria molt i molts més.

Comparteix

També t'interessarà