⏯️ Territori Creatiu de FiraTàrrega 2023 presenta 17 noves propostes artístiques

REDACCIÓ / ACN
Publicat: 
02-02-2023
Actualitzat: 02-02-2023 13:24
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ Territori Creatiu de FiraTàrrega 2023 presenta 17 noves propostes artístiques
    Peu de foto: 
    Foto FiraTàrrega
  • ⏯️ Territori Creatiu de FiraTàrrega 2023 presenta 17 noves propostes artístiques
    Peu de foto: 
    Foto FiraTàrrega

Territori Creatiu, el programa d'acompanyament dels processos de creació de FiraTàrrega, presenta en l'edició d'enguany 17 noves propostes artístiques. El 50% són de teatre, el 22% de cric, el 17% de dansa i l'11% restant de disciplines diverses com ara instal·lacions o música. Dotze d'aquestes creacions es podran veure a la propera fira que tindrà lloc del 7 al 10 de setembre. La directora artística de FiraTàrrega, Anna Giribet, ha destacat que les "tres potes" de l'edició d'enguany del programa de suport són l'espai, el públic i el mercat. En aquest sentit, ha destacat noms com el de l'Orquestra Simfònica Julià Carbonell, que atansarà la música clàssica a l'espai públic o la companyia La Baldufa, que agafarà el rol de la direcció.

Espai, públic i mercat. Aquests són els tres conceptes a través dels quals FiraTàrrega focalitza aquest any l'acompanyament que Territori Creatiu ofereix als artistes per dur endavant els seus processos de creació i producció escènica. Enguany hi destaquen propostes on el carrer i l'espai públic són protagonistes, amb artistes i companyies de llarg recorregut i trajectòria que s'arrisquen en formats però també amb noms emergents per donar espai i veu al talent més jove.

Per la singularitat del seu entorn i paisatge, Tàrrega ofereix un ampli ventall de possibilitats per aprofundir en el concepte d'espai en les arts de carrer. La Fira segueix apostant pel públic que convoca el certamen, un públic amb una llarga trajectòria en arts de carrer disposat a posar-se al servei de la creació i formar part de processos creatius i assajos oberts. FiraTàrrega compta també amb anys d'experiència en acompanyar i assessorar les noves creacions en funció de les seves rutes i possibilitat de mercat. Un procés que té com a objectiu l'aterratge de les produccions al mercat amb les millors garanties de qualitat artística

Territori Creatiu és el programa de recerca, innovació, capacitació professional, acompanyament de processos creatius i coproducció d'espectacles, des d'on FiraTàrrega posa a disposició de creadors i professionals la seva expertesa en arts escèniques, arts de carrer i espai públic. Així mateix, és l'espai de vinculació creativa amb la ciutadania, el territori i els agents socioeconòmics per tal de generar llocs de confluència, complicitats i sinergia en benefici de la creació escènica i del desenvolupament de la comunitat al voltant del projecte de FiraTàrrega. El programa està format pels apartats Hivernem, Suport a la Creació i In Situ - (Un)CommonSpaces i compta enguany amb la implicació i complicitat d'una cinquantena de Còmplices a la Creació formats per institucions, equipaments i espais de producció i exhibició que contribueixen a cobrir les necessitats de creació i a fer viables els projectes artístics de cada companyia.

El programa compta amb una cinquantena de Còmplices de la Creació que contribueixen a fer viables els projectes artístics i a cobrir les necessitats de producció. Entre els Còmplices de la Creació, aquest 2023 s'hi compten el festival Grec, el Sismògraf, el Teatre Municipal de Juneda, la Nau Ivanow, el festival francès d'Aurillac o el Theatre Op de Markt de Bèlgica.

17 són les propostes artístiques que integren Territori Creatiu 2023. Tot plegat suposarà gairebé la meitat de la programació de FiraTàrrega que aquest 2023 tindrà lloc del 7 al 10 de setembre.Hivernem

Es tracta del programa coorganitzat amb l'Institut Ramon Llull i que es correspon a la primera baula de creació d'un espectacle, l'etapa de la recerca i la investigació. L'objectiu és contribuir al desenvolupament de processos d'escriptura dramatúrgica vinculats a les arts de carrer i l'espai públic, a través de la recerca, l'intercanvi de coneixement i la mentoria amb experts seleccionats que garanteixin l'excel·lència de l'escriptura, la investigació i la creació.

Els 2 artistes seleccionats en la convocatòria 2022 i que desenvoluparan els seus projectes en 3 residències de creació al llarg d'un any, són Alejandro Santaflorentina amb Idil·li, una peça inspirada en els Idil·lis de Teòcrit que parteix de la premissa fictícia que totes les espècies vegetals tenen entitat jurídica; i Nico Jongen amb Incendis, una recerca sobre el foc que pretén documentar experiències i incentivar accions comunitàries per generar relats de futurs esperançadors.

Suport a la Creació

El programa Suport a la Creació 2023 inclou 15 propostes artístiques, de les quals un total de 12 formaran part de la programació de FiraTàrrega 2023 i 3 tindran un recorregut creatiu de 2 anys i es programaran en l'edició 2024 de la Fira.

Pel que fa als primers, destaquem: Alba G. Corral + Orquestra Julià Carbonell amb Les terres com planetes dansant, una producció conjunta entre l'Orquestra OJC de les terres de Lleida i FiraTàrrega amb la col·laboració de l'artista visual. Un espectacle audiovisual concebut com una gran metàfora d'agermanament entre les Terres de Ponent i les Terres de l'Ebre, com si fossin dos planetes d'una mateixa galàxia. Big Bouncers (Guaret, 22/23), amb Plata, peça de carrer que posa el focus en el cos i el moviment i utilitza els espais de trànsit per destacar la idea de contagi, afectació i transformació. Cia. Atzucac amb Noves espiritualitats per a persones atees un espectacle teatral transdisciplinari per descobrir quines formes adopta l'espiritualitat i la ritualitat en la societat globalitzada i del lliure mercat. Cia. Pagans (Guaret, 22/23) i El valor de res, una reflexió sobre els vincles entre la paraula escrita, els rituals, la memòria i la intel·ligència vegetal. Jo, travesti és la proposta que porta la Cia. Roberto G. Alonso, un espectacle multidisciplinari que, a traves del teatre, la dansa, la música i la performance, reivindica la figura del travesti. Companyia de Circ eia amb La pedra de fusta, una proposta de circ construïda a partir de l'univers suggerit per una troballa metafòrica entre dos materials. Farrés Brothers i Cia arriba amb una primera peça de carrer dirigida per Marta Sitjà que porta per títol HoHiHu. L'horrible història de la humanitat i aborda la història de la humanitat des de l'humor, l'única arma que pot canviar alguna cosa. Joan Català (Guaret 22/23) amb Idiòfona, una instal·lació construïda juntament amb la audiència que observa el diàleg entre l'home i la matèria. La Baldufa aterra amb una nova creació de circ contemporani i teatral on, per primer cop, els integrants de la companyia no són els actors protagonistes. Els inclassificables Marga Socias i Els Mals Endreços proposen Orelles, una peça que es transforma en un joc que ens fa reflexionar sobre com escoltem i sobre com volem ser escoltats. Maria Palma Cia. (Guaret, 22/23) i La veu submergida, un diàleg entre el circ i un medi poc habitual, l'aigua. La passejada immersiva de Quim Giron & Moon Ribas convida el públic a formar part d'un ramat humà i a deambular proveït d'un esquellot electrònic a Ramat simfònic.

Pel que fa als processos de llarg recorregut (Guaret 23/24) que es materialitzaran al 2024, trobem la Cia. Manipulats amb Xalats, un espectacle itinerant i circense per a tots els públics on els espectadors poden confegir i degustar l'autèntic gelat bomba mallorquí. El Kolektiv Lapso Cirk i QOROQ, una peça de circ que aprofundeix en el món de l'equilibri i en la creació d'un univers a través de la construcció/destrucció dels recursos disponibles. I, finalment, Sergi Estebanell que aposta per una experiència immersiva en forma de parc temàtic amb diferents artefactes i experiències interactives que parlen de la por, de la mort, de l'amor, de la vida i de l'alliberament personal a Acts of liberation.

L'activitat de Suport a la Creació implica estades de residència a Tàrrega dels creadors participants així com un programa d'assajos oberts a la ciutadania que s'anirà concretant més endavant.

Projecte europeu In Situ, (Un)Common Spaces

Gràcies al projecte europeu (Un)Common Spaces 2020-2024 de la xarxa In Situ, de la qual forma part FiraTàrrega, aquest 2023 se seguirà acompanyant la residència d'exploració conjunta dels artistes de Sauf le Dimanche i Eléctrico 28. Després d'una primera estada a la ciutat de Tàrrega (2022), les dues companyies en realitzaran una segona el 2023 a Evry (França) amb l'objectiu de seguir intercanviant i provant eines de treball, sobre com treballar el carrer i com relacionar-se amb el públic

Comparteix

També t'interessarà