Torna la Fira de la Mel de Riner amb moltes novetats

REDACCIÓ
Publicat: 
31-03-2022
Actualitzat: 31-03-2022 1:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Torna la Fira de la Mel de Riner amb moltes novetats
  • Torna la Fira de la Mel de Riner amb moltes novetats

Després d’una suspensió de dos anys com a conseqüència de la pandèmia, el municipi de Riner (el Solsonès) tornarà a acollir aquest mes d’abril la Fira de la Mel, amb un total de 30 parades de productes artesanals i de proximitat i una dotzena d’activitats paral·leles. La 5a edició de la fira obrirà les portes al pati i a la Casa Gran del Miracle el dia 3 d’abril per al gran públic, mentre que el dia 2 s’han programat les activitats professionals. Una característica bàsica del certamen és que els expositors han de portar un o més productes relacionats amb la mel i l’apicultura, excepte els del propi municipi, que poden portar productes artesanals en general.

L’oferta que els visitants podran trobar a la Fira de la Mel inclou -entre altres- mel i altres productes derivats de l’apicultura, aliments diversos (formatges i altres lactis, embotits), licors i caves, cistelleria, llibres, objectes de fusta, bijuteria i material per a l’apicultura.

Una de les novetats que incorpora la cinquena edició de la fira és que s’amplia també a la tarda del diumenge (de 16.00 a 18.00 h), circumscrita en aquest cas a les parades dels productors locals. De la mateixa manera, s’ha ampliat la superfície de la fira, que ocuparà també l’espai del pati de la Casa Gran.

D’altra banda, el mateix diumenge s’ha programat, amb motiu de la fira, una jornada de portes obertes a l' Espai Barroc, a l'Espai Natura i al Pati de la Casa Gran, recentment remodelat i que estarà engalanat amb motiu de la fira. També es faran visites guiades a l'exposició "Jocs i joguines de l'antiguitat i del nostre record".

En el decurs de la presentació de la fira, acte que ha tingut lloc a la Diputació de Lleida, el diputat Eloi Bergós ha destacat que “en municipis com Riner, les festes i les activitats són molt importants perquè permeten la gent de fora conèixer micropobles com els nostres, i en aquest cas, aquest producte vostre de la mel en un entorn magnífic com el santuari del Miracle”.

De la seva banda, Joan Solà, alcalde de Riner, ha destacat que “malgrat que la fira ha quedat estroncada dos anys per culpes de la pandèmia, les ganes i la il·lusió de la gent que hi participa demostren la fira manté la seva fortalesa, una fira que ha anat creixent any rere any des del 2016”. Els objectius bàsics de la iniciativa, segons Solà, “són promocionar un producte de proximitat com és la mel, ajudar als nostres apicultors i donar a conèixer aquest fantàstic conjunt arquitectònic que és el Miracle”. 

Degustació de tapes amb mel i de menges ucraïneses

Els visitants podran fer la degustació d’una sèrie de tapes elaborades amb mel pels restaurants El Miracle, Sant Ponç, Villaró del Bosc i Forn de Su, amb la col·laboració de la Formatgeria del Miracle, el Celler del Miracle i la cerveseria Torrent Beer, que aportarà cervesa amb mel. Igualment, l’organització oferirà tastets gastronòmics i també es podrà gaudir de menges ucraïneses (com el borsch i les creps de mel) elaborades per la família d’aquell país acollida a Riner.

La jornada dominical inclourà també el lliurament del guardó L’Abella Rinerenca, acte que tindrà lloc a la sala de plens de l'Ajuntament de Riner i que anirà a càrrec de la consellera de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, Violant Cervera. Aquest guardó és un reconeixement a les persones o institucions que hagin tingut una implicació rellevant amb la fira o amb el món apícola, amb un suport important des de les Administracions o qualsevol altre àmbit.

Quan a les activitats infantils, destaca el concurs-taller de dibuix infantil sobre el món apícola i de coneixença del territori, així com els tallers de construcció d'un hotel d'insectes, de maquillatge infantil i d'ubicació dels pobles del Baix Solsonès.

Quatre exposicions

La Fira de la Mel ha programat també 3 noves exposicions temàtiques que, amb el nom de “Pintures rupestres relacionades amb la mel”, “La mel i la cera” i “Manual d’apicultura”, aportaran al públic una àmplia panoràmica de la història de la mel a través d’il·lustracions, pintures i objectes diversos. A més, es podrà veure una quarta exposició, titulada “Penjant d’un fil/A vol d’ocell”, del pintor Jaume Barangué.

“Pintures rupestres relacionades amb la mel” és una selecció de 12 reproduccions de pintures prehistòriques de l’Arc Mediterrani (d’entre 8.000 i 7.000 anys d’antiguitat), la majoria de la zona llevantina, fetes per l’artista i apicultor Omar Bressan. L’exposició està organitzada per Joan M. Llorens, president de l'Associació Amics de les Abelles.

L’exposició “La mel i la cera”, a càrrec del col·leccionista Màrius Codina, mostrarà 25 objectes associats a aquests dos productes. Així, hi podrem trobar candeles, espelmes i ciris; canelobres i palmatòries; tauletes de cera per aprendre a escriure; instruments per fer candeles i espelmes a casa; arnes i ruscs d’abelles, premses de mel de pressió i centrífugues, i un pot de mel del s. XVIII.

“Manual d’apicultura” és una mostra senzilla i amena, pensada especialment per als més petits, en la que es mostren una trentena d’il·lustracions del llibre homònim. Es tracta de quadres amb textos i dibuixos, en els quals s’expliquen tot el procés d’elaboració de la mel, les malalties de les abelles i altres curiositats. L’exposició corre a càrrec de Joan Mondragon.

“Penjant d’un fil/A vol d’ocell” és de fet una doble exposició de pintura en la que l’artista, d’una banda, planteja una “oda a les fruites i hortalisses que ens mostren la bellesa dels fruits de temporada” i, de l’altra , “un petit recorregut per diversos paisatges del planeta vistos des de l’aire”. 

Jornada tècnica de la Mel

Prèviament a la fira, el dissabte dia 2 a les 17.00, tindrà lloc la Jornada tècnica de la Mel, amb xerrades (una, sobre el projecte Redicat per a la protecció del medi ambient i la biodiversitat a partir de les abelles) i degustacions de mel adreçades tant a apicultors professionals com a petits apicultors que tenen arnes per consum propi.

Comparteix

També t'interessarà