"Tothom sabem que morirem, cal que sabem que morir sense patir és possible"

LLEIDACOM / Amaia Rodrigo Arcay
Publicat: 
27-10-2017
Actualitzat: 11-11-2017 14:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • "Tothom sabem que morirem, cal que sabem que morir sense patir és possible"
    Peu de foto: 
    Concepció Canut ha defensat aquest matí la moció al ple de la Paeria.

El ple de la Paeria ha aprovat avui la moció pel dret a morir dignament presentada per l'associació que defensa la possibilitat de decidir les condicions en què es dóna la mort i una regulació de l'eutanàsia. L'aprovació dels acords ha estat possible amb els vots a favor dels regidors del PSC, PDECAT, ERC, la Crida per Lleida i el Comú de Lleida, mentre que el PP i Ciutadans s'han abstingut. La moció defensada aquest matí per part de la coordinadora de l'Associació pel Dret a Morir Dignament a Lleida, Concepció Canut, no se centrava en defensar el canvi de llei, sinó que en els acords aprovats reclama més divulgació a través dels centres municipals dels drets de la ciutadania al final de la vida i del benefici de fer el Document de Voluntats Anticipades (DVA). I és que, ara per ara, a Catalunya, únicament el 8 per mil de la població té registrat aquest document. I això que la ciutadania catalana és la que més fa aquest tipus de document, de fet suposen el 30% dels de tot l'estat espanyol. Gairebé dupliquen els registrats a Andalusia, que és la segona comunitat amb més DVA registrats. 

L'any passat, el departament de Salut tenia comptabilitzats un total de 75.887 DVA i al llarg de l'any passat es van registrar 7.202 documents, un 1 per cent més que l'any anterior. Segons l'informe de la Generalitat, a Lleida, per cada 10.000 habitants, hi ha 59 documents registrats. Aquesta xifra suposa que és la província amb un índex de DVA més baix, prop d'un 40% menor que el de Barcelona. I és que a Lleida es registren el 3,76% dels DVA de Catalunya.

Davant d'aquestes dades, l'Associació pel Dret a Morir Dignament vol expandir a nivell municipal la informació sobre el Document de Voluntats Anticipades a través de mocions als ajuntaments. La de Lleida aquest matí s'afegeix a la ja aprovada per la Seu d'Urgell. Així, segons els acords, l'ajuntament formarà tècnics municipals sobre els drets de la ciutadania al final de la vida i impulsarà xarrades informatives a centres assistencials, educatius i culturals que depenguin de l'ajuntament. La moció també demana instar al Parlament a simplificar la tramitació del DVA i facilitar-ho a través de les oficines d'atenció ciutadana de l'ajuntament. L'últim punt recull el suport a la proposta del Parlament de Catalunya demanant la regulació sobre la despenalització de l'eutanàsia al Congrés dels Diputats.

De fet, l'objectiu més important de l'entitat és que "la gent sàpigui que té dret a demanar cures pal·liatives, que és legal i que tenen dret a fer un DVA", insisteix la seva coordinadora, Concepció Canut. "Tothom sabem que hem de morir, però també hem de saber que morir sense patir és possible, els metges tenen l'obligació de complir amb el DVA i cal que la gent hi pensi i se n'ocupi", afegeix.

El següent pas es demanar la regulació de l'eutanàsia. I és que Canut insisteix que hi ha molta gent desesperada que "sap que morirà i que no podrà evitar el patiment, perquè el suïcidi assistit no és legal". L'associació a Lleida ha rebut una trentena de casos extrems en què les famílies, "desesperades, demanen ajuda", explica la coordinadora. "Cal afrontar aquest tema", diu. La moció aprovada avui, per l'associació en Defensa de la Mort Digna, és un primer pas.

Comparteix

També t'interessarà