Tradicions adaptades a la Covid

L. G./P.R.
Publicat: 
03-02-2021
Actualitzat: 03-02-2021 16:49
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Tradicions adaptades a la Covid
  • Tradicions adaptades a la Covid
  • Tradicions adaptades a la Covid

Les tradicions, si es poden adaptar, no es frenen a causa de la Covid i es mantenen en alguns casos en un format més reduït. És el cas de la festivitat de la Verge del Blau, en la qual cada any es reuneixen desenes de nenes i dones que porten el nom d’aquesta verge lleidatana, un homenatge que ha hagut d’adaptar-se a la pandèmia. D’aquesta forma, ahir la Catedral de Lleida va obrir les portes a la tarda per acollir les ofrenes individuals a la Mare de Déu del Blau.

Encara que no es va fer cap convocatòria, van ser desenes les persones que es van atansar fins al temple per deixar unes flors i encendre una espelma en honor a la verge. Aquest any tampoc es va celebrar la tradicional missa ni el berenar que organitzava l’associació Blaus Lleida. Les persones que van acudir al temple tampoc van deixar escapar l’oportunitat de fotografiar-se amb la verge lleidatana i veure de prop el blau al front pel qual porta el seu nom i redescobrir de nou la seua llegenda.

L’entitat, que agrupa 130 dones i nenes que es diuen Blau, ressalta la importància de celebrar aquest dia com una manera de reconèixer i promoure el patrimoni, la identitat i el “valor material i immaterial” que embolica la llegenda de la Verge del Blau.

Segons les últimes dades de l’Institut Català d’Estadística (Idescat), un total de 216 lleidatanes porten el nom d’aquesta verge. D’aquestes, 207 es diuen Blau mentre que hi ha registrats cinc Maria Blau i quatre Maria del Blau. En el conjunt de Catalunya, l’Idescat té constància de 326 persones que porten per nom Blau, entre elles deu homes. Un total de 315 es diuen Blau, dels quals una desena són homes, i unes altres cinc, Mari Blau i sis, Maria del Blau.

La Verge del Blau de Lleida, també coneguda com a Mare de Déu del Blau, era la imatge que estava situada a la part central de la Porta dels Apòstols de la Seu Vella, a l’accés al temple. És obra del mestre d’obres Jordi Safont i data del 1447. Explica la llegenda que quan s’estaven esculpint les imatges que havien de decorar la Porta dels Apòstols, el mestre escultor va haver d’anar-se’n de viatge. Amb la intenció que no es paressin els treballs, aquest va encarregar a un dels seus aprenents que esculpís el rostre de la Mare de Déu.

Quan va tornar del viatge, el mestre es va trobar un rostre perfectament esculpit i digne d’admiració, de forma que va tenir enveja del treball del seu aprenent i, pres de la ira, al veure que aquest el superava en tècnica i habilitat al ser capaç de tallar el rostre que ell havia imaginat que tindria la imatge, va llançar un martell contra la cara de la verge amb la intenció de trencar-la. Tanmateix, l’eina va rebotar, va matar el mestre escultor i va causar un blau al front de la marededéu, que va passar a dir-se Verge del Blau. Actualment, l’escultura es pot visitar a l’altar principal de la Catedral.

Esperen vendre més de 25.000 cristines de Sant Blai

Des del Gremi de Forners de les Terres de Lleida confien que les vendes durant el dia d’avui de les tradicionals cristines de Sant Blai siguin tan positives com les de l’any passat. En aquest sentit, esperen despatxar-ne més de 25.000. “Som optimistes, la gent té ganes de celebrar alguna cosa”, va indicar la presidenta dels forners, Pilar Marqués.

Comparteix

També t'interessarà