Tramitats gairebé 3 expedients sancionadors al dia per actes incívics a la via pública

M. MARQUÈS / S. ESPÍN
Publicat: 
28-02-2019
Actualitzat: 28-02-2019 9:39
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Tramitats gairebé 3 expedients sancionadors al dia per actes incívics a la via pública
  • Tramitats gairebé 3 expedients sancionadors al dia per actes incívics a la via pública

La Paeria va obrir l’any passat mil expedients sancionadors per actes incívics comesos a la ciutat, una mitjana de gairebé tres al dia, com el mal ús del mobiliari urbà i la vulneració de la normativa per part d’alguns propietaris de gossos. Davant d’aquesta situació, l’equip de govern municipal ha decidit impulsar el projecte Lleida, ciutat de valors, per “avançar en una ciutat de valors en la qual els agents socials, civils, entitats i administracions se sentin identificats i es comprometin”. En aquest sentit, l’alcalde, Fèlix Larrosa, que va presentar ahir el projecte, va destacar que hi ha una preocupació a la ciutat “pel comportament incívic de certes persones i hem de plantejar-nos que el millor seria no arribar mai a sancionar aquests comportaments”.

Aquesta iniciativa s’impulsa en col·laboració amb la Càtedra d’Innovació Social de la Universitat de Lleida (UdL), que treballarà per definir cap a on avançar, com es vol fer i qui assumeix les responsabilitats. El comissionat de l’Alcaldia per al Pacte pel Civisme i la Ciutat dels Valors, Carles Alsinet, va destacar que “les persones són les protagonistes de la ciutat”, per la qual cosa es crearà un espai de debat per aportar idees i formular una carta de valors. L’alcalde Larrosa va assenyalar un total de nou de possibles: sostenibilitat, solidaritat, civisme, identitat, proactivitat, amabilitat, educació, acollida i inclusivitat.

Es portaran a terme tallers el 5 de març a Balàfia i Pardinyes; l’11, a Cappont i la Bordeta; i el 19, al Camp d’Esports i Mariola. Larrosa va remarcar que el projecte comptarà amb unes propostes concretes per firmar el Pacte pel Civisme.

A banda de crear una carta de valors, va explicar que “també s’establiran accions concretes que implicaran l’administració, les organitzacions socials i la ciutadania, com premiar les actituds amables i crear una oficina de valors”.

Lleida

L’ajuntament va denunciar ahir als Mossos d’Esquadra el robatori de cable elèctric a l’antic barri jueu de Lleida (denominat call o cuirassa), que el deixarà a les fosques durant tres setmanes i la reposició del qual costarà entre 70.000 i 80.000 €. Pel que sembla, el robatori es va produir el dia 25, però no va transcendir fins aquest dimarts, com va publicar aquest diari. Una portaveu de la Paeria va indicar que el robatori no va afectar cap domicili d’aquesta zona del Centre Històric. El call segueix obert al públic, tot i que sota les passarel·les s’aprecien cables tallats, i les visites guiades no es veuran afectades al ser diürnes. Aquest és almenys el tercer robatori de cable en dos mesos. El mes passat, la Unió Esportiva Bordeta de futbol va denunciar que feia tres setmanes consecutives que patia el robatori del cable dels focus del camp d’entrenament. I entre finals de desembre i principis de gener, els carrers Panera i Peralta i part de Parc i Jaume I el Conqueridor del Barri Antic van estar diversos dies sense llum pel mateix motiu. El 2018, la concessionària de l’enllumenat públic, LleidaLlum, va comptabilitzar 58 atacs vandàlics, entre robatoris de cablatge i destrossa de fanals. En total, es van sostreure 20,3 quilòmetres de cable.

“Exigim l’institut de Cappont i Mossos”

L’alcalde, Fèlix Larrosa, va exigir ahir que els pressupostos de la Generalitat “incloguin l’institut de Cappont i la construcció de l’escola de Pinyana”. Tot i que va dir “no poder valorar l’avantprojecte dels comptes catalans perquè no els tinc territorialitzats”, va demanar també augmentar la dotació de Mossos a Lleida en una cinquantena d’agents, a banda de la contractació de més metges, més inversions en matèria d’habitatge per a fins socials i una gestió eficient de les rodalies ferroviàries. No obstant, els pressupostos no tenen prou suport al Parlament per prosperar.

Comparteix

També t'interessarà