⏯️ Trànsit posa en marxa a la Seu d'Urgell un sistema pioner a l'Estat que alerta de la presència de ciclistes en un túnel

REDACCIÓ - ACN
Publicat: 
29-11-2023
Actualitzat: 29-11-2023 8:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ Trànsit posa en marxa a la Seu d'Urgell un sistema pioner a l'Estat que alerta de la presència de ciclistes en un túnel
    Peu de foto: 
    Foto: Albert Lijarcio (ACN)

El dispositiu pretén millorar la seguretat del col·lectiu i s'ha instal·lat a la carretera que va cap a Andorra


El Servei Català de Trànsit (SCT) ha posat en marxa un sistema que alerta de la presència de ciclistes dins d'un túnel, amb l'objectiu de reduir la sinistralitat d'aquest col·lectiu vulnerable. Es tracta d'un dispositiu pioner a tot l'estat espanyol i que s'ha instal·lat a la Seu d'Urgell, a la carretera N-145 que va cap a Andorra. Aquest serveix per avisar de manera dinàmica als conductors de vehicles de la circulació de bicicletes per l'interior de túnels i advertir-los que han de reduir la velocitat. Tot plegat, funciona en base a un sistema de reconeixement per imatge mitjançant intel·ligència artificial, el qual detecta els ciclistes abans d'entrar al túnel, i uns senyals d'advertència lluminosos que informen sobre la seva presència.

Un cop el sistema de reconeixement per imatge basat en intel·ligència artificial detecta una bicicleta en aquest punt de la via, s'encén el panell d'avís que alerta de la presència d'un ciclista al túnel. El senyal, que alhora també indica una reducció de la velocitat màxima permesa, es manté actiu el temps que s'estima que el ciclista tarda a creuar el túnel. Posteriorment, aquest s'apaga de forma automàtica i continua desactivat sempre i quan no es detecti una bicicleta.

La subdirectora general de gestió del trànsit del Servei Català de Trànsit, Lourdes Puigbarraca, ha explicat que l'objectiu de la implementació d'aquest sistema, de forma pilot, és millorar la seguretat d'aquest col·lectiu en aquesta via. En aquest sentit, ha dit que s'ha optat per instal·lar-lo a la Seu d'Urgell, a prop del túnel del Bordar, perquè és una via que suporta un trànsit de més de 10.000 vehicles diaris i on hi ha persones que practiquen el ciclisme des d'un vessant esportiu. La idea, però, és anar estenent-lo a diverses carreteres de Catalunya i s'estan acabant d'estudiar els trams on hi ha una alta mobilitat per part d'aquest col·lectiu i que registren un índex de sinistralitat més elevat.

Puigbarraca ha indicat que en els darrenys anys hi ha hagut un augment de la mobilitat en bicicleta, ja sigui com a mitjà de transport com des d'un vessant esportiu i de lleure. En aquest primer panell, la velocitat s'ha de reduir de 80 a 60 quilòmetres per hora i, per tal de comprovar que es compleix la normativa, es preveuen dur a terme controls conjunts amb els Mossos d'Esquadra. De fet, la subdirectora de gestió del trànsit ha detallat que les principals infraccions dels conductors de vehicles tenen a veure amb la velocitat, a més de no respectar la distància de seguretat d'1,5 metres. També n'hi ha per distraccions al volant o per defectes a la via.

Paral·lelament, també s'està treballant en un mapa segur de trànsit per a ciclistes on quedaran indicats tots els trams d'acumulació d’accidents. A més, es vol promoure de forma conjunta amb els ens locals un ús preferent per a ciclistes en determinades vies durant certs dies de la setmana, com va fer el Consell Comarcal de Berguedà amb la carretera del Coll de Pal.

Des de la Federació Catalana de Ciclisme han valorat molt positivament la implementació d'aquest sistema, tal com ha comentat el seu president, Joaquim Vilaplana, que també ha parlat de la necessitat de sancionar als conductors que no redueixen la velocitat quan es troben amb un ciclista i que s'apliquin "penes màximes" en el cas que es produeixi una mort per imprudència. De fet, en el que portem d'any, quatre ciclistes han perdut la vida a les carreteres catalanes i 58 més han resultat ferits de gravetat. La xifra arriba a les 121 víctimes en els darrers 15 anys, en què s'han produït més de 6.000 sinistres viaris on s'hi ha vist implicat algun ciclista.

Comparteix

També t'interessarà