Trànsit.Lleida atén 161 persones transgènere en dos anys i mig de servei

REDACCIÓ
Publicat: 
17-05-2022
Actualitzat: 17-05-2022 11:25
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Trànsit.Lleida atén 161 persones transgènere en dos anys i mig de servei
    Peu de foto: 
    Equip Trànsit.Lleida

La consulta adreçada a persones transgènere Trànsit.Lleida ha atès durant dos anys i mig de funcionament un total de 161 persones de les quals un 60%, aproximadament, són menors de 18 anys. Principalment, els contactes s’han orientat a la cerca d’informació i suport, tant per a  iniciar un procés de transició de gènere (sovint amb hormones, però no sempre), com per als  tràmits de canvi de sexe als documents.

La consulta va obrir per primer cop a Lleida el setembre de 2019 i actualment està ubicada al mòdul exterior 1 del CAP Rambla Ferran. Obre tots els dimecres, en horari de matí o tarda, i ofereix visites presencials i telemàtiques. “La teleconsulta ha estat fonamental i ens ha permès no parar durant la pandèmia”, explica Mari Cruz Sanz, metgessa de família responsable de l’equip Trànsit. Destaca la bona acollida que ha tingut aquesta consulta a Ponent. “El nombre de vistes va augmentant dia a dia. La gent agraeix l’existència d’aquest servei a Lleida”, afirma.  

Trànsit.Lleida compta amb un equip format per una metgessa i una infermera (alliberades un dia a la setmana per aquesta feina), i rep el suport puntual d’un treballador social i una administrativa del propi CAP Rambla Ferran i d’una psicòloga d’adults de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova.

“A Transit.Lleida oferim una atenció integral no patologitzadora a les persones usuàries, des d’una vessant biopsicosocial: donem informació, suport emocional, acompanyament i orientació social”, explica Alícia Màrquez, infermera. “També fem seguiment analític, en el cas d’optar per fer un tractament hormonal,  i elaborem informes mèdics i psicològics que en aquests moments encara exigeix la llei, a fi de gestionar el canvi de nom i sexe en els documents identificatius.”

En cas de ser necessari un tractament quirúrgic, es deriva la persona a Trànsit.Bcn, que gestiona el contacte amb els hospitals de referència en intervencions de reassignació de sexe. “Cal destacar que no totes les persones ateses volen operar-se”, explica Sanz.

L’equip Transit.Lleida, a banda de les visites, també gestiona sessions de formació a centres educatius, a centres d’atenció primària i hospitals.

Demà, 17 de maig, en commemoració del dia Internacional contra l’Homofòbia, la Transfòbia i la Bifòbia, els membres de l’Equip Trànsit.Lleida conviden tothom a obrir la mirada més enllà dels estereotips de gènere i reivindicar la diversitat real de les persones, amb el lema “No sóc jo, és la teva mirada”.

Comparteix

També t'interessarà