Treballar amb gats incrementa la productivitat i redueix l'estrés

REDACCIÓ
08-08-2019
  • Treballar amb gats incrementa la productivitat i redueix l'estrés

Avui, 8 d'agost, es celebra el Dia Internacional del Gat, una cita dedicada a aquests felins que copen els vídeos d'Internet, tot i que, actualment, els gats, han acomençat a tenir presència en l'àmbit laboral. I és que, segons l'últim informe de Bizneo HR, experts en programari de Recursos Humans, són cada vegada més les empreses que es plantegen permetre als seus empleats portar-se a la seva mascota a l'oficina. El motiu? Que acariciar-les redueix l'estrès i millora la productivitat.

La tendència ve des de lluny, en concret, del Japó. El país nipó porta treballant amb gossos des de 1991 i va començar a incorporar mininos a l'oficina fa ja gairebé 20 anys. Fer-ho disminueix els nivells de cortisol, que és 'hormona de l'estrès, de manera significativa. Fins a tal punt que interactuar amb ells té beneficis a llarg termini sobre la salut, tant física com mental.

En concret, acariciar gossos o gats atenua l'ansietat i serveix per a combatre la fatiga de la pròpia jornada laboral. Tan és així que el 30% dels enquestats van assegurar que estarien disposats a treballar durant més hores si estiguessin acompanyats de la seva mascota. De fet, fins a 2 de cada 5 creuen que les polítiques 'Pet Friendly' milloren la conciliació entre la vida laboral i familiar.

Una altra dada que revela l'informe de BizneoHR relacionat amb aquesta qüestió, és que compartir espai amb gats i gossos redueix l'absentisme i incrementa la satisfacció del conjunt dels empleats en general. Així ho asseguren 7 de cada 10 subjectes de la mostra. 

També acaba amb el sentiment de culpa per deixar-los sols a casa, la qual cosa al seu torn contribueix al fet que l'empleat se senti bé dins de l'empresa i afavoreix les relacions laborals. Més de la meitat dels treballadors va afirmar que milloraria el seu compromís amb l'organització si la seva empresa admetés mascotes. La presència dels animals domèstics també millora el clima laboral de manera més directa, perquè generen emocions positives com l'esperança, l'alegria i la felicitat. A més de tot això, les persones també estalvien els diners que estarien invertint en cuidadors, paseadores i similars.

Si ens centrem en els avantatges de portar la mascota sobre la salut dels empleats, l'estudi revela que treballar amb gats i gossos redueix el risc de patir malalties cardiovasculars, millora el descans i redueix les visites al metge.

Respecte als beneficis psicològics, la seva companyia estimula la comunicació i el contacte físic. Per no parlar que augmenta el sentit de la responsabilitat, l'autoestima dels empleats i l'empatia, i allunya malalties com la depressió.

Ara bé, qualsevol empresa que vulgui convertir-se en 'Pet Friendly' hauria de tenir en compte una sèrie de consideracions i normes. Sobretot aquelles que tenen a veure amb la higiene i la salubritat del lloc de treball com tenir la cartilla de vacunacions al dia, portar bosses per als excrements i mantenir les zones de treball netes, portar als gossos lligats si es mouen per l'edifici, no deixar sols als animals en els llocs de treball i tampoc és recomanable fer-ho si estan malalts, alimentar-los adequadament i proporcionar-los un entorn apropiat.

Tot i aquestes recomanacions i vist els beneficis que comporta poder compartir lloc de treball amb gats i gossos, les empreses del nostre territori haurien d'anar pensant en que seria bo convertir-se en espai 'Pet Friendly'.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Creus que en els últims anys s'han incrementat la intolerància en la nostra societat?