Trencalossos de Lleida cap a Jaén

REDACCIÓ
27-03-2020
  • Trencalossos de Lleida cap a Jaén
  • Trencalossos de Lleida cap a Jaén

Dos cries de trencalòs van nàixer el passat dia 15 de març a Lleida, al Centre de Fauna de Vallcalent i van marxar quatre dies després, el dia 19, al Centre de Cria de Guadalentín, a Jaén. Així ho van explicar ahir fonts del departament de Territori i Sostenibilitat, que van indicar que aquest trasllat es va emmarcar en els intercanvis d’exemplars del programa internacional de conservació d’espècies amenaçades, en el qual la Generalitat col·labora des de l’any 2005.

El centre de fauna lleidatà acull actualment tres parelles de trencalòs, dos de les quals són reproductores. El mes de febrer passat va nàixer el primer exemplar de la temporada a Lleida, que es va quedar a Vallcalent i va ser adoptat per un dels mascles d’aquesta espècie, conegut com Kazajo.

Un total de 36 cries de trencalòs han nascut al centre de fauna de Vallcalent de Lleida

També unes altres dos noves cries s’ha quedat al centre lleidatà, adoptades per parelles d’aus. En canvi, les dos que s’han enviat fins a Andalusia no podien ser adoptades pels exemplars adults.

A banda dels dos exemplars traslladats a Jaén, un tercer va sortir també de Lleida i va ser enviat al centre de fauna de Torreferrussa. Aquest centre barceloní, al seu torn, va enviar un dels seus trencalossos a Guadalentín al considerar-lo adequat des del punt de vista genètic, segons van indicar fonts de la conselleria.

Aquests sis naixements de trencalòs han superat les previsions inicials del Centre de Fauna de Vallcalent, que esperava un màxim de cinc en aquesta temporada. A part dels sis ous que van fer eclosió entre els mesos de febrer i març, tres més van resultar infèrtils. Des que va començar la cria en captivitat a Vallcalent, un total de 36 cries han nascut en aquest centre de fauna lleidatà. D’aquestes, 24 s’han alliberat al medi natural i una dotzena s’han integrat al pla de cria. En anys anteriors es van enviar exemplars a països com França i Alemanya.

El trencalòs és una de les espècies més amenaçades d’Europa. A començaments dels anys vuitanta, el seu cens es limitava a només cinc o sis parelles a les comarques del Pirineu lleidatà. Des d’aleshores, els esforços per preservar-la i recuperar-la van donar com a resultat un augment de la població, que l’any 2017 es calculava en prop d’un centenar d’adults a tot Catalunya.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Creus que s'hauria de fer un confinament més estricte al territori lleidatà?